Sergiu Leon Rus, judecător, exclus din magistratură. Reacţie magistrat

Sergiu Leon Rus , captura video youtube
Sergiu Leon Rus , captura video youtube

Sergiu Leon Rus, judecător de la Curtea de Apel Cluj, a fost exclus, miercuri, din magistratură, printr-o decizie a CSM.

Sergiu Leon Rus a fost exclus după ce Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunile disciplinare conexe exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva magistratului, în prezent suspendat din funcţie.

Magistratul clujean Sergiu Leon Rus afirmă că decizia CSM reprezintă 'o răzbunare' şi că nevinovăţia sa este cunoscută atât în oraş, cât şi în rândurile magistraţilor.

'În temeiul prevederilor art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, s-a aplicat sancţiunea disciplinară constând în 'excluderea din magistratură', pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) şi c) din acelaşi act normativ - 'manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu', respectiv 'atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii, informează Biroul de presă al CSM.

Reacţia magistratului

Sergiu Leon Rus susţine, însă, că totul reprezintă 'o înscenare de calitate îndoielnică'.

'Exprimarea de către mine a unei poziţii faţă de comunicatul CSM nu înseamnă niciun moment că recunosc legalitatea acestuia. Este regretabil că o instanţă de judecată astfel denumită de lege îşi face publice soluţiile prin comunicate de presă; este singurul caz din ţară şi este împotriva legii şi a dezideratului de imparţialitate către care trebuie - obligată inclusiv de norme internaţionale - să tindă o instanţă. CSM şi-a schimbat, pentru cazul meu, până şi propria practică anterioară care nu îl izola - ca acum - de celelalte organe judiciare în ceea ce priveşte respectarea regulilor de anunţare a publicului, strict conform procedurii civile', a declarat Sergiu Leon Rus, pentru Agerpres.

"Masiva fraudare a drepturilor fundamentale"

Potrivit lui Sergiu Leon Rus, comunicatul CSM reprezintă 'o gravă încălcare a prezumţiei de nevinovăţie'.

'Această gravă încălcare a prezumţiei de nevinovăţie concordă cu masiva fraudare a drepturilor mele fundamentale de parte în proces practicată constant de instanţa ce acum îşi face propaganda propriei soluţii, care este nedefinitivă şi care urmează să fie atacată. Dosarul împotriva mea reprezintă o înscenare de calitate îndoielnică pentru a mă pedepsi pentru că, după ce în mod fortuit am descoperit doi judecători recenţi ai Curţii închişi într-un birou după program, am anunţat pe căile legale conducerea instanţei, care nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să-şi reverse asupra mea puterea ocultă dată de existenţa sistemului de relaţii, încrengături, interese şi aranjamente reciproce', a mai spus judecătorul Sergiu Leon Rus.

[citeste si]

El se consideră nevinovat şi afirmă că este doar 'o chestiune de timp' până când a acest lucru va fi acceptat judiciar. Hotărârea CSM poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel