SERGHEI LAVROV, despre extinderea NATO spre Est

SERGHEI LAVROV, ministrul Afacerilor Externe al Federației  Ruse, a reluat tema extinderii Alianței spre Est, declarând că acest lucru este contraproductiv.

"Încercarea artificială a NATO de a-și continua expansiunea spre Est, ca și cea de a continua să-și întărească infrastructurile militare inclusiv lângă frontierele Federației Ruse, este contraproductivă și contravine angajamentelor asumate de țările membre ale NATO" în cadrul OSCE și prin actul fondator al cooperării NATO-Rusia", a declarat Lavrov în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de omologul său finlandez, Erkki Tuomioja.

După anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, NATO și-a întărit efectivele militare în apropierea frontierelor dintre țările baltice și Rusia.

Totodată, în opinia lui Lavrov "a nu fi membru în NATO nu împiedică stabilirea unei cooperări eficiente cu Alianța, inclusiv în vederea contracarării de amenințări comune", informează ITAR-TASS. "Toate țările membre în Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) au, de exemplu, un program de cooperare cu NATO destul de plin. Multe acțiuni se desfășoară și pe canale bilaterale, și în cadrul Consiliului de Parteneriat Euroatlantic, iar să nu fii membru în NATO nu împiedică o cooperare eficientă în contracararea amenințărilor comune pentru toți", a mai spus Lavrov, citat de ITAR TASS.

Citește și: Rusia pierde Bulgaria. South Stream, anulată de SUA și UE

Ministrul rus de externe a criticat și suspendarea construcției gazoductului South Stream anunțată duminică de Bulgaria, care ar fi fost influențată de țări care doresc să "mineze dialogul energetic între Rusia și UE"."Recent am auzit la Bruxelles că negocierile privind South Stream vor fi înghețate atâta timp cât Rusia nu va recunoaște autoritățile de la Kiev. Vi se pare că asta este constructiv?", a întrebat retoric Serghei Lavrov.

"Bruxellesul este ghidat de dorința de a pedepsi, și nu de voința naturală de a garanta, prin intermediul organismelor centrale ale UE, interesele economice și de altă natură, legitime și normale, ale statelor statelor sale membre", a mai spus ministrul rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel