Serbia vrea să privatizeze a doua mare bancă, Komercijalna

Eduard Pascu / 31 mai 2019 / 14:00 Salveaza PDF Comentarii

Guvernul sârb a invitat vineri instituţiile financiare interesate să depună oferte pentru o participaţie majoritară în Komercijalna Banka, al doilea creditor al ţării, care este vândut ca parte a programului de privatizare convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.

Într-un anunţ publicat în ziarul Politika, Ministerul de Finanţe a anunţat că va vinde până la 83,23% din acţiunile băncii. Cerinţa este ca instituţiile interesate să fi activat în domeniul bancar în ultimii trei ani şi să aibă active totale de peste un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) sau să deţină o participaţie de minimum 20% într-un mare grup bancar.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 21 iunie. 

Conform acordului cu FMI, Serbia intenţionează să privatizeze Komercijalna şi alte active. În martie, grupul bancar austriac Raiffeisen aprecia că piaţa bancară a Serbiei este atractivă şi nu exclude posibilitatea achiziţionării Komercijalna Banka. Statul sârb este singurul mare acţionar al băncii, cu o participaţie de 41,75%.

În timpul licitaţiei, autorităţile de la Belgrad vor achiziţiona acţiunile deţinute la Komercijalna Banka de BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), IFC (membră a Grupului Băncii Mondiale), fondul german de dezvoltare DEG şi Sweedfund, a informat Ministerul de Finanţe.

Directorul general al Komercijalna Banka, Vladimir Medan, a estimat că profitul consolidat al băncii s-a situat anul trecut la aproximativ 8,35 miliarde de dinari (80 milioane de dolari), cel mai ridicat din ultimul deceniu. 

Serbia are ca obiectiv aderarea la Uniunea Europeană până în 2025. 

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27