Jaful gulerelor albe. Victime la nivel naţional

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat vineri, la Oradea, că România este "victima unui jaf al gulerelor albe", "care nu ţine de legislaţia românească sau de acţiunea guvernamentală".

"Mă surprinde faptul că nimeni nu se indignează pentru faptul că băncile din România, companii multinaţionale, raportează pierderi sau profit zero de ani de zile, se extind ca activitate, au nişte sedii foarte luxoase, un parc auto absolut spectaculos, fac team-buildinguri în staţiuni dintre cele mai căutate din România, dar merg în continuare pe profit zero sau pe pierdere. Şi nimeni nu caută o explicaţie raţională. Nimeni nu protestează pentru faptul că aceste companii acţionează pe piaţa românească de ani de zile şi, cu toate astea, beneficiile aşteptate de la investitorii străini nu apar." relatează Agerpres.

Se caută măsuri

Senatorul PSD speră că, totuşi, lucrurile vor începe să se schimbe. "Sau poate cei care protestează vor înţelege că, de fapt, România este victima unui jaf al gulerelor albe, dar foarte albe, şi care nu ţine de legislaţia românească sau de acţiunea guvernamentală", a declarat, într-o conferinţă de presă, senatorul PSD.

Datele oficiale consemnează aproximativ 20 de bănci care nu mai există în realitate, a menţionat Şerban Nicolae. "Nu spun că nu plătesc contribuţiile angajaţilor, eu spun că raportează profit zero sau pierderi de ani de zile, de peste cinci ani, foarte multe dintre ele. Şi acest lucru este nefiresc. Motiv pentru care încercăm să luăm măsuri în aşa fel încât să nu se mai procedeze la aşa-numitele optimizări fiscale care semnalizează profitul realizat în România. De altfel, atunci când Guvernul României a anunţat măsuri în această privinţă, foarte mulţi au reacţionat că se descurajează mediul de afaceri, că se dă o lovitură economiei de piaţă, că se afectează libera concurenţă ş.a.m.d. Ulterior, cinci miniştri de finanţe din Europa - Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda - au anunţat necesitatea de a avea exact aceleaşi abordări în sensul în care impozitarea să se facă la locul de realizare a veniturilor", a afirmat senatorul PSD.

Nu înţelege de ce mai sunt proteste

În altă ordine de idei, conform lui Nicolae, "oamenii bine informaţi şi de bună credinţă" nu ar avea motive să mai protesteze, dar probabil, nu s-a explicat suficient de clar faptul că măsurile de natură fiscală recent adoptate sunt generate de marile întârzieri şi pierderi la bugetul de stat datorate procedurilor greoaie de colectare. "Nu am spus nicio secundă că plata defalcată a TVA sau transferul evidenţei contribuţiilor de la angajator la angajat ar fi măsuri de stimulare a mediului de afaceri. Sunt măsuri de disciplinare fiscală, care să asigure că la bugetul de stat, pentru autostrăzi, pentru spitale, pentru alte elemente de infrastructură de utilitate publică, sunt resursele necesare. Suntem pe ultimul loc în colectarea TVA-ului şi în această privinţă nu s-a mai făcut nimic foarte clar în ceea ce priveşte procedurile, mai ales de colectare, de foarte multă vreme. Avem peste un miliard şi jumătate de euro pierdere în fiecare an TVA declarat şi neîncasat. Deci nu evazional, ci declarat, evidenţiat în documente, şi neîncasat de statul român de la firme aflate în insolvenţă. În ultimii trei ani s-a ajuns la 22 de miliarde de lei, sume care apar şi nu se încasează. Sunt sume foarte mari din care, imaginaţi-vă câte s-ar putea face," a spus senatorul PSD.

Şerban Nicolae s-a oprit vineri, la Oradea, să se întâlnească cu colegii săi din filiala bihoreană, aflându-se pe drum către Gyula, Ungaria, unde va vizita comunităţile de români.

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy