Senat: Vârsta minimă de trimitere în plasament, prelungită

Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, în calitate de primă Cameră sesizată, o iniţiativă legislativă prin care este prelungită de la trei la şapte ani vârsta minimă de trimitere a copiilor în servicii de tip rezidenţial.

Iniţiativa, pe a cărei listă de susţinători se numără aproximativ 60 de parlamentari PSD, ALDE, PNL, USR, UDMR sau grupul minorităţilor, modifică art. 64 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. 'Plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de şapte ani poate fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidenţial fiind interzis. Prin excepţie, se poate stabili plasamentul într-un serviciu de tip rezidenţial al copilului mai mic de şapte ani în situaţia în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependenţă de îngrijiri în servicii de tip rezidenţial specializate', prevede proiectul.

De când se va aplica legea

Modificările ar urma să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie 2019. În expunerea de motive, semnată de Oana Bîzgan (deputat independent), se arată că instituţionalizarea copiilor a fost dovedită ca nocivă de către multiple studii ştiinţifice de specialitate. 'Internarea copiilor în centre de plasament de tip rezidenţial are efecte ireversibile asupra comportamentului lor şi a factorilor cuantificabili de dezvoltare. Copiii crescuţi în centre de plasament au rezultate mai proaste din punct de vedere psiho-social şi cognitiv, cu efecte mai pronunţate asupra primei categorii. Impactul asupra IQ-ului este de asemenea semnificativ', prevede documentul. Se menţionează că ţara noastră are una dintre cele mai mari rate de copii în centre de plasament din Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel