Semnificaţia Zilei Adormirii Maicii Domnului la creştin-ortodocşi. De unde a plecat totul

Sursă foto: basilica.ro
Sursă foto: basilica.ro

Pe 15 august, creştin ortodocşii marchează Adormirea Maicii Domnului. Iată semnificaţia acestei zile. 

În cultul creştin, Maica Domnului este omul care se bucură de cea mai mare cinstire după persoanele Sfintei Treimi. Ea l-a născut pe Fiul lui Dumnezeu ca om, iar când a murit a fost ridicată cu trupul la cer. Credinţa bisericii că Fecioara Maria n-a rămas cu trupul în mormânt se bazează pe o tradiţie păstrată din primele veacuri creştine.

Sfântul Apostol Toma nu a fost la înmormântarea Mariei la Ierusalim şi a venit după trei zile. Vrând să o mai vadă o dată pe Maica Domnului, a deschis mormântul şi astfel a constatat că trupul ei dispăruse. De aici credinţa că Maica Domnului a fost ridicată cu trupul la cer. Adormirea Maicii Domnului este hramul celor mai multe mănăstiri din România, de aceea sărbătoarea de astăzi este prilejul celor mai mari pelerinaje.

Ortodocşii se adună la Nicula, Rohia, Moisei, Sâmbăta, Putna. Catolicii merg în pelerinaj la Radna în judeţul Arad şi Cacica, Suceava, scrie Rador.

Tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci

Adormirea Maicii Domnului simbolizează mutarea la ceruri a Fecioarei Maria, într-un mod care amintește de urcarea la veșnicie a lui Iisus Hristos: nu a fost o urcare doar cu sufletului, ci în întregime trup-și-suflet.

În calendarul creștin-ortodox sărbătoarea este marcată cu cruce roșie. Postul Adormirii Maicii Domnului a început pe 1 august și se va termina pe 14 august. 

Praznicul Adormirii Maicii Domnului se bucură de o mare cinstire în rândul credincioşilor,  având rânduită o perioadă de două săptămâni de post, înaintea sărbătorii, ca perioadă de pregătire duhovnicească pentru acest eveniment sfânt din viaţa Maicii Domnului.

Maica Domnului este considerată de creștini o mijlocitoare, blândeţea însăşi, pururea rugătoare, apărătoarea celor mâhniţi, singuri, a celor pe care nu are cine să-i iubească, să-i miluiască şi să le surâdă. Maica Domnului se află permanent în apropierea celor năpăstuiţi, lângă mamele şi copiii agresaţi şi alungaţi, lângă cei care suferă pe pat de spital sau se află în temniţă, lângă cei neputincioşi. Maica Domnului este ocrotitoarea şi ajutătoarea familiei creştine, a unităţii şi armoniei dintre soţi şi dintre părinţi şi copii. Nu în ultimul rând, Sfânta Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor, acestea fiind motivul pentru care la 15 august se sărbătorește în România și Ziua Marinei.

Obiceiuri și tradiții de Adormirea Maicii Domnului

 

În această zi, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.

Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.

Conform unei superstiții, este interzis ca în această zi să îţi tunzi părul şi să îl arunci.

Se spune că în această zi rugăciunile către Sfânta Maria sunt cele mai ascultate din tot anul, aşa că, dacă ai probleme grave, nu ezita să spui o rugăciune.

CITEŞTE ŞI Rugăciunea Adormirii Maicii Domnului, pe care să o spui de 15 august 2022

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel