Cafeaua poate deveni un obicei care nu-ți mai face bine. De la stări de agitație inexplicabilă până la tulburări de somn persistente, organismul are propriile lui moduri de a-ți transmite că e timpul să reevaluezi relația cu băutura ta preferată.
Potrivit specialiștilor, consumul de cafea trebuie limitat la patru cești pe zi, fără zahăr. Semnele că ar trebui să renunți la cafea sunt apariția insomniei, a palpitațiilor după consum, a stărilor de anxietate sau a problemelor digestive, mai ales dacă ai reflux sau sindrom de intestin iritabil. Cofeina poate afecta somnul chiar și dacă bei cafea dimineața și poate crește stresul. Dacă te confrunți cu aceste efecte, cel mai bine este să ceri sfatul unui medic înainte de a opri brusc consumul, potrivit 20minutos.es.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @prostooleh
Consumul moderat de cafea are mai multe beneficii susținute de cercetări științifice.
Stimularea creierului
Cofeina este un stimulent natural care blochează adenozina, o substanță chimică responsabilă de inducerea somnolenței. Astfel, crește activitatea neuronală și nivelul de dopamină, ceea ce duce la îmbunătățirea memoriei pe termen scurt, creșterea nivelului de energie, timp de reacție mai rapid și o capacitate mai bună de concentrare. Este motivul pentru care mulți oameni încep ziua cu o cafea.
Susținerea performanței fizice
Cofeina stimulează sistemul nervos și sporește nivelul de adrenalină din sânge. În plus, mobilizează grăsimile din țesutul adipos pentru a fi folosite ca sursă de energie. Acest lucru crește rezistența fizică, întârzie senzația de oboseală și îmbunătățește performanța la efort intens. Mulți sportivi beau o cafea cu 30-60 de minute înainte de antrenament.
Protecție împotriva bolilor neurodegenerative
Studiile arată că cei care beau cafea au un risc mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer (cu până la 65% în unele studii) și boala Parkinson (cu până la 30-60%). Se pare că antioxidanții și cofeina joacă un rol protector asupra neuronilor, reducând inflamația cerebrală și acumularea de plăci beta-amiloide.
Reducerea riscului de diabet de tip 2
Consumul regulat de cafea, inclusiv cea decofeinizată, este asociat cu un risc redus de diabet de tip 2. Mecanismele propuse includ îmbunătățirea sensibilității la insulină, reducerea stresului oxidativ și efecte antiinflamatoare. Unele studii au arătat o reducere de 6-7% a riscului pentru fiecare ceașcă de cafea consumată zilnic.
Efect antioxidant
Cafeaua conține o gamă variată de antioxidanți, precum acidul clorogenic. Aceștia combat radicalii liberi, reduc stresul oxidativ și au un rol important în prevenirea îmbătrânirii celulare și a anumitor boli cronice. În dieta occidentală, cafeaua este sursa principală de antioxidanți, chiar mai mult decât legumele și fructele.
Îmbunătățirea dispoziției
Cofeina stimulează eliberarea de neurotransmițători precum dopamina, serotonina și noradrenalina. Aceștia au un efect pozitiv asupra stării de spirit. De aceea, cafeaua poate reduce riscul de depresie și chiar de sinucidere, conform unor studii de amploare.
Protecție hepatică
Consumul de cafea este legat de o reducere semnificativă a riscului de ficat gras non-alcoolic, ciroză hepatică (inclusiv la consumatorii de alcool) și cancer hepatic. Se crede că antioxidanții și alte substanțe bioactive din cafea protejează celulele hepatice și reduc inflamația.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News