Semnal în spaţiu. Ce riscuri sunt să contactăm, din greşeală, o civilizaţie extraterestră care să ne extermine

Fotografie de la Jacub Gomez, Pexels
Fotografie de la Jacub Gomez, Pexels

Un matematician spaniol a calculat riscurile ca omenirea să contacteze, din greşeală, o civilizaţie extraterestră cu intenţii negative faţă de planeta noastră. 

Pe numele său Alberto Caballero, spaniolul este doctorand la Universitatea din Vigo, Spania, iar lucrarea sa de cercetare nu a fost certificată încă. Dar acesta afirmă, conform Daily Mail, că omenirea ar putea trimite 18.000 de mesaje interstelare spre diferite exoplanete din Calea Lactee, iar probabilitatea ca acest lucru să ducă la distrugerea omenirii ar fi la fel de mare precum probabilitatea ca planeta noastră să fie lovită de un asteroid uriaş. 

Acesta spune că a ajuns la concluziile sale după cercetări cu privire la numărul de invazii lansate de o ţară către alta pe Pământ în ultimii 50 de ani. Apoi, Caballero a aplicat aceste date la numărul de exoplanete cunoscute, precum şi la numărul celor care ar putea fi locuibile. 

La aceste calcule, a adăugat şi estimările făcute de cercetătorul italian Claudio Maccone, care a spus că ar putea fi aproape 16.000 de civilizaţii extraterestre în Calea Lactee. În final, el a concluzionat că probabilitatea ca civilizaţii ostile să ne invadeze este foarte mică. 

"Probabilitatea unei invazii extraterestre de către civilizaţia unei planete către care trimitem un mesaj este de două ori mai mică decât probabilitatea ca planeta noastră să fie lovită de un asteroid uriaş, eveniment care are loc la 100 de milioane de ani", a scris spaniolul. 

"Am realizat această lucrare plecând de la viaţa aşa cum o ştim noi. Nu ştim cum gândesc extratereştrii. O civilizaţie extraterestră ar putea avea o compoziţie chimică diferită de a noastră, ar putea să le lipsească empatia sau ar putea avea comportamente psihopatologice diverse. Studiul meu are limite, e clar. Există această frică de a trimite mesaje în spaţiu, dar există foarte puţină cercetare cu privire la gradul de pericol", a mai precizat Caballero, conform sursei citate. 

Semnal în spaţiu. Avertismentul lui Stephen Hawking, IGNORAT: Extratereştrii, dacă există, ar putea să nu ne vadă decât ca pe nişte bacterii

"Beacon în Space" sau "semnal în spaţiu" este ultimul proiect care încearcă să transmită locaţia planetei noastre, dar şi informaţii despre pământeni în spaţiul cosmic, în încercarea de a lua legătura cu civilizaţii extraterestre. 

Cu toate astea, avertismentul lui Stephen Hawking, din 2015, este ignorat. Acesta spunea că "dacă ne uităm la istorie, contactul dintre oameni şi organisme mai puţin inteligente a fost mereu dezastruos din punctul de vedere al părţii adverse. La fel s-a întâmplat şi când o civilizaţie cu arme avansate a întâlnit una cu arme primitive. Extratereştrii ar putea să nu ne vadă decât ca pe nişte bacterii, fără valoare". 

Jamilah Hah, unul dintre cercetătorii implicaţi în proiectul care va trimite un semnal în spaţiu, îl contrazice pe defunctul savant. 

"Ce a spus Hawking este inspiraţional, dar concluzia mea este că orice specie care poate înţelege şi interpreta mesajul nostru este cel puţin la fel de inteligentă ca noi. Astfel, dacă noi vrem să îi contactăm şi o facem cu un mesaj de pace, se poate spune că beneficiile unui contact depăşeşte orice risc", a spus ea, citată de Unilad.co.uk.

Ce va conţine mesajul 

Mesajul propus în proiect este scris în cod binar, în încercarea de a folosi matematica pe post de limbaj universal. Mesajul include informaţii despre compoziţia biochimică a vieţii de pe Pământ, locaţia sistemului solar în Calea Lactee, dar şi imagini digitale cu suprafaţa planetei noastre. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel