Seismologul Mihai Diaconescu, explicația cutremurului din Ilfov. Seismele de suprafață, cu magnitudine mare, mult mai periculoase. Zonele ferite de ele

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Mihai Diaconescu, seismolog, a intervenit a oferit răspunsuri pentru mai multe nelămuriri legate de cutremurul din Ilfov.

Sunt zone din România care nu au avut până acum o activitate seismică importantă, de pildă, Ilfov sau Vaslui. Totuși, sunt serii care au început pe 5 februarie 2024, zi în care Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a înregistrat 5 cutremure pe parcursul întregii zile. 

În urma ultimelor seisme, Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a intervenit la Antena 3 CNN și a oferit răspunsuri pentru mai multe nelămuriri.

Care este explicația pentru cutremurul din Ilfov?

"În general cutremurele din zonele de platformă, așa sunt cutremurele la care s-a făcut referire, reprezintă niște tensiuni intra placă între diverse compartimente ale platformei. Să știți că în general, cutremurele la care s-a făcut referire s-au produs în zone cunoscute ca producând cutremure. A fost, de exemplu, ca cele din Ialomița. Cele din Ialomița, de la Căzănești, acolo pe 7 ianuarie în imediata apropiere a epicentrului cutremurului de facto a avut loc un cutremur de 2,6 și tot în Ialomița, în decembrie, pe 29, a avut loc un alt cutremur de 2,6. Pe data de 25 decembrie un alt cutremur de 2,6. Deci nu e nimic anormal în Ilfov", a spus Mihai Diaconescu.

Sunt cutremurele de suprafață mai periculoase? A crescut seismologic regiunea de sud-est a României?

"Da, e adevărat. Un cutremur de suprafață cu magnitudine mare poate să producă efecte mult mai puternice decât un conflict de adâncime de aceeași magnitudine. Nu consider că este o creștere a seismicității zonei, cel puțin în Ialomița în 2015 a fost o secvență seismică de vreo 15 cutremure în câteva zile, în luna martie. Deci se pot întâmpla astfel de episoade, iar apoi totul reintră în același fond nederanjant", spune seismologul.

Ar putea vremea schimbătoare să influențeze astfel de fenomene?

"În România și nici pe plan mondial nu s-a pus în evidență vreo legătură între starea vremii și producerea de cutremure. Nu avem cunoștință. Noi chiar încurajăm pe cei care observă și pot să facă niște corelații plauzibile pe această temă să intre pe site-ul institutului și să-și pună impresiile acolo. Noi nu putem să ne ocupăm chiar de toate aspectele", afirmă Mihai Diaconescu.

Ce zone din România sunt mai ferite de cutremurele de suprafață?

"Seismicitatea teritoriului României ne arată că se pot produce în aproape toate zonele țării cutremure de suprafață. Zone mai ferite de astfel de cutremure sunt Oltul, vest Olt spre Craiova, Nordul Moldovei, Transilvaniei, dar chiar și acolo pot să apară din când în când", a concluzionat seismologul Mihai Diaconescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel