Şeful UNRWA, vizat de o anchetă internă, s-a retras temporar din funcţie

Şeful Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), elveţianul Pierre Krahenbühl, vizat de o anchetă internă pentru abuz de putere, s-a retras temporar din funcţie, a anunţat miercuri agenţia Naţiunilor Unite, transmite AFP.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, l-a numit la interimat pe adjunctul lui Krahenbühl, Christian Saunders. La sfârşitul lunii iulie, un raport al departamentului de etică al UNRWA şi trimis secretarului general al ONU atrăgea atenţia asupra proastei gestionări şi a abuzului de putere comise de un mic grup de responsabili de rang înalt, care s-au sustras mecanismelor de control ale ONU. Rezultatele anchetei 'au scos la iveală probleme de gestionare care îl privesc în mod specific pe comisarul general', a comunicat agenţia, precizând că acesta 's-a retras până la finalul' investigaţiei.

Conform unei copii a raportului obţinute de AFP, documentul descrie drept 'credibile şi coroborate' situaţii de grave abuzuri etice comise de aceşti responsabili, printre care şi comisarul general al UNRWA, elveţianul Pierre Krahenbühl. Printre acuzaţii se aflau cele de 'acţiuni nepotrivite cu caracter sexual, nepotism, represalii, discriminări ş alte abuzuri de autoritate, (comise) în scopuri personale, pentru a reprima divergenţe de opinie legitime'.

Conform raportului, Pierre Krahenbühl ar fi avut o relaţie amoroasă cu consiliera sa principală, numită în 2015, după un proces de recrutare 'extrem de rapid'. Consiliera l-ar fi însoţit pe Krahenbühl la clasa business în deplasările internaţionale ale acestuia. UNRWA, fondată în 1949, gestionează şcoli şi furnizează un ajutor vital pentru milioane de refugiaţi palestinieni în Iordania, Liban, Siria şi în teritoriile palestiniene. Agenţia are 30.000 de angajaţi, mai ales palestinieni. În 2018, SUA au pus capăt asistenţei financiare anuale de 300 milioane de dolari către UNRWA.

Un diplomat european, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că este 'recunoscător pentru tot ceea ce el (Pierre Krahenbühl) a făcut pentru menţinerea organizaţiei într-o perioadă dificilă, dar decizia de a se retrage acum este binevenită', informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel