Șeful Pentagonului: Războiul din Ucraina poate servi ca o lecție pentru Taiwan

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Lloyd Austin, secretarul apărării din Statele Unite ale Americii, consideră că războiul din Ucraina a reprezentat un precedent și poate avea un impact asupra problemelor dintre China și Taiwan.

Războiul din Ucraina împotriva forţelor ruseşti oferă lecţii Taiwanului, arătând cum o armată mai mică poate rezista unei forţe mai mari, a declarat marţi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Am învăţat o serie de lecţii importante odată cu războiul din Ucraina (...) împotriva Rusiei", a spus şeful Pentagonului, întrebat în cursul unei audieri parlamentare asupra strategiilor de apărare ale Insulei Taiwan în cazul unei eventuale invazii chineze.

"Una dintre aceste lecţii este că, dispunând de resurse asimetrice şi cu tactici şi tehnici asimetrice, o forţă mai mică se poate apăra cu adevărat împotriva unei forţe mai puternice", a spus el.

Antrenate, înarmate şi echipate de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite, forţele ucrainene nu numai că au rezistat asaltului Rusiei, dar au eliberat zone de teritoriu cucerite de ruşi.

Şeful Pentagonului a estimat, în acest sens, că autoritatea de care dispune pentru a apela la stocurile americane şi a furniza arme Taiwanului este "esenţială pentru eforturile noastre de a furniza Taiwanului ceea ce are nevoie" pentru a se apăra, aşa cum este cazul pentru Ucraina.

"Lucrăm la această iniţiativă şi sperăm că vom avea ceva de anunţat în viitorul apropiat", a spus el fără a preciza ce anume sau a stabili o dată.

Beijingul consideră Taiwanul, o insulă cu 23 de milioane de locuitori, ca pe o provincie pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului său după sfârşitul războiului civil chinez, în 1949.

China, care susţine că favorizează reunificarea paşnică cu Taiwanul, nu exclude, totuşi, utilizarea forţei pentru a realiza acest lucru.

La începutul lunii, China a organizat trei zile de exerciţii militare pentru a face presiuni asupra insulei, după o întâlnire percepută ca o provocare de Beijing între preşedinta sa, Tsai Ing-wen, şi un înalt responsabil american. 

La sfârșitul președinției lui Trump, SUA și China ar fi fost la un pas de o confruntare militară

China și Statele Unite au fost aproape de confruntare militară în primele zile ale anului 2021, când Washingtonul a trebuit să-și distrugă sonarele plutitoare în Marea Chinei de Sud pentru a le împiedica să cadă în mâinile Beijingului, potrivit Agenzia Nova.

Acest lucru a fost dezvăluit pentru prima dată de o echipă de oameni de știință din cadrul Unității de Război Electronic a Armatei Populare de Eliberare (PLA) într-un raport publicat în premieră de revista ”Contramăsuri electronice la bord” și relansat de ziarul din Hong Kong, South China Morning Post.

Evenimentul a avut loc pe 5 ianuarie 2021, cu o zi înainte de asaltul susținătorilor lui Donald Trump asupra Congresului Statelor Unite. Un avion antisubmarin al Forțelor Aeriene SUA a zburat deasupra Mării Chinei de Sud la o distanță neobișnuită de coasta chineză, la doar 150 de kilometri de Hong Kong.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel