Șeful NATO: Rachetele căzute în Polonia erau ucrainene, dar Rusia este de vină

Jens Stoltenberg a făcut declarații de presă despre racheta căzută în Polonia.

Jens Stoltnberg, secretarul general al NATO, a vorbit despre incidentul  de la granița polono-ucraineană:

„Exploziile de ieri au avut loc după ce Rusia a lansat un val  de rachete asupra Ucrainei. NATO și-a crescut vigilența în Flancul de Est încă de la începutul războiului.

Investigațiile continuă asupra acestui incident și trebuie să așteptăm să vedem care vor fi rezultatele. Nu avem niciun indiciu că ar fi un atac intenționat și nu avem niciun indiciu că Rusia s-ar pregăti să atace alte state NATO. Din analiza noastră preliminară pare că incidentul a fost cauzat de rachete ucrainene care au fost lansate pentru a intercepta un atac rusesc. Nu este vina Ucrainei, Rusia are toată responsabilitatea deoarece continuă acest război ilegal împotriva Ucrainei“, a spus Stoltenberg.

CITEȘTE ȘI     -      Erdoğan spune că Federația Rusă nu are „nimic de-a face" cu incidentul din Polonia

Andrzej Duda: Nimic nu indică faptul că a fost un atac asupra Poloniei. E foarte probabil ca racheta să fi venit din Ucraina

Președintele polonez Andrzej Duda spune că este „foarte probabil” ca racheta care a lovit un sat de graniță polonez să provină de la apărarea aeriană a Ucrainei.

„Absolut nimic nu indică faptul că acesta a fost un atac intenționat asupra Poloniei... Este foarte probabil să fi fost o rachetă folosită în apărarea antirachetă, ceea ce înseamnă că a fost folosită de forțele de apărare ale Ucrainei”, a spus el reporterilor, conform Al Jazeera (vezi video AICI).

CITEȘTE ȘI      -      Oficiali din SUA: Racheta care a lovit Polonia a fost trasă de Ucraina care a încercat să se apere de Rusia

Zelenski insistă că racheta care a căzut în Polonia a fost lansată de Rusia

Lovitura cu rachetă în Polonia 'nu este nimic altceva decât un mesaj al Rusiei adresat summitului G20', a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski prin videoconferinţă în faţa liderilor grupului reunit în insula indoneziană Bali, în contextul în care versiunea că a fost totuşi vorba de o rachetă a sistemului antiaerian al Ucrainei devine din ce în ce mai plauzibilă, potrivit AFP, EFE şi DPA. 

Există 'un stat terorist printre voi, împotriva căruia trebuie să ne apărăm', a avertizat Zelenski, desemnând Rusia, potrivit textului discursului pronunţat de preşedintele ucrainean la ultima sesiune a summitului din Bali, la care 'toţi au vorbit despre cum să se pună capăt războiului' declanşat de Rusia în Ucraina.

'Iar după aceea, aproape 100 de rachete ruseşti au lovit Ucraina. Clădiri rezidenţiale au ars. Centrale electrice au fost din nou distruse. Sute de localităţi au rămas fără electricitate, apă şi încălzire. Traficul pe internet a fost redus cu două treimi', a denunţat el.

'Din păcate, există şi victime umane. Şi nu numai în Ucraina', a adăugat el. 'Ieri, rachete ruseşti au lovit teritoriul Poloniei vecine. Ar trebui să existe un răspuns rapid', a spus Zelenski, fără să ofere nicio dovadă pentru aceste afirmaţii, notează EFE. Acest atac, a afirmat preşedintele ucrainean, arată adevărata atitudine a Moscovei, care ar trebui să părăsească G20, grupul celor mai dezvoltate ţări din lume: 'pentru că Rusia este un terorist şi ne protejăm de ea. Aceasta este realitatea'.

Ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, reprezentând Rusia, se afla acolo la momentul discursului liderului ucrainean, a declarat pentru AFP o sursă prezentă în sală. Preşedintele rus, Vladimir Putin, este marele absent de la acest summit, fiind înlocuit de ministrul său de externe, Serghei Lavrov, care a fost prezent în deschiderea summitului, dar care a părăsit Bali marţi seara, la sfârşitul primei zile a reuniunii (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel