Şeful DNA, explicaţii despre ratarea "rechinilor mari" în justiţie. Călin Nistor: S-au redefinit infracţiunile

Călin Nistor, procurorul şef interimar al DNA, a pus ratarea "rechinilor mari" din justiţie pe seama unei adevărate "omerta" din sistem. 

"Statistic, activitatea DNA a scăzut. Acest trend era vizibil încă din 2018. În primul semestru al anului 2018 numărul celor trimişi în judecată a scăzut comparativ cu 2017 cu aproximativ 40 la sută. Explicaţiile sunt mai multe. Sunt cauze obiective care au determinat scăderea statistică a numărului de inculpaţi, dar şi cauze subiective. Din cele obiective, funcţionăm cu o schemă redusă de personal, cu 25 la sută. Au fost redefinite infracţiunile de abuz în serviciu, spre exemplu. Tot prin decizii ale CCR au fost excluse probe, practic li s-a impus instanţelor să se excludă probe administrate într-o anumită procedură, cum ar fi ascultările, etc", a declarat şeful DNA. 

A scăzut numărul sesizărilor

”Este esențial ca eu, vorbesc ca procuror anticorupție, să pot să deschid un dosar am nevoie de o sesizare. Vă pot spune că m-am uitat pe statistică și în primele 9 luni ale anului 2019 și numărul sesizărilor primite de la organele de control, Curte de Conturi, Corp de Control, ANAF este la doar 25. Avem 25 de sesizări primite în 9 luni de zile, față de mult, mult mai multe în anii trecuți. Ori, eu, procuror, ca să constitui un dosar, trebuie să fiu sesizat.

Mai contează și calitatea, că 60-70% dintre aceste sesizări nu sunt viabile. Nu a confirmat niciun șef de instituție că are o directivă să nu mai trimită sesizări la DNA. De altfel, orice instituție, cu atât mai mult acele de control, sunt obligate să trimită sesizări, dacă au găsit nereguli.”, a spus Nistor Călin, la Adevărul Live.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel