Urmărește emisiunea live


Șeful diplomației UE merge pe frontul din Ucraina

Ucraina nu va accepta nicio concesie în conflictul cu Rusia (ministru de externe ucrainean) / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ucraina nu va accepta nicio concesie în conflictul cu Rusia (ministru de externe ucrainean) / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, se va deplasa în Ucraina și va merge inclusiv pe linia frontului cu separatiștii proruși.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, se va afla începând de marţi până joi în vizită în Ucraina, inclusiv pe linia frontului cu separatiştii proruşi, pentru a exprima sprijinul Uniunii Europene în favoarea 'integrităţii teritoriale' a acestei ţări, a anunţat luni Comisia Europeană, transmite AFP.

De mai multe săptămâni, occidentalii sunt îngrijoraţi de desfăşurarea a 100.000 de soldaţi ruşi aproape de frontiera estică a Ucrainei şi acuză Moscova că ameninţă această ţară cu o nouă invazie, după cea din Crimeea în 2014.Potrivit comunicatului Comisiei, Borrell, însoţit de ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, se va deplasa mai întâi în estul ţării, pe 'linia de contact' între zona controlată de Kiev şi cea apărată de separatiştii proruşi, angajaţi într-un conflict care a făcut peste 13.000 de morţi începând din 2014.

Ulterior, Josep Borrell va avea întrevederi cu alţi responsabili ucraineni la Kiev.

Vizita sa 'subliniază sprijinul ferm al UE faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei într-un moment în care ţara se confruntă cu consolidarea militară şi acţiunile hibride ale Rusiei', arată executivul comunitar.

Noi discuții pe tema Ucrainei

Rusia şi SUA au programate pe 9 şi 10 ianuarie, la Geneva, discuţii pe tema Ucrainei, urmate pe 12 ianuarie de o reuniune NATO-Rusia şi pe 13 ianuarie de o alta în cadrul OSCE.

UE se îngrijorează că va fi lăsată deoparte în aceste negocieri, iar Josep Borrell a insistat de mai multe ori ca 'orice discuţie privind securitatea Europei să se ţină în coordonare şi cu participarea UE'.

Rusia consideră că securitatea sa trece prin interzicerea oricărei extinderi a NATO, percepută ca o ameninţare existenţială, şi prin sfârşitul activităţilor militare occidentale în proximitatea frontierelor sale, zonă pe care o vede ca ţinând de aria sa de influenţă.

Occidentalii resping însă anumite cereri ale Rusiei ca inacceptabile. Duminică, preşedintele american Joe Biden a dat asigurări că SUA şi aliaţii lor 'vor răspunde energic' dacă Rusia va invada Ucraina, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel