Şeful diplomaţiei chineze, vizită în Filipine

foto: Facebook, MANILA BULLETIN
foto: Facebook, MANILA BULLETIN

Ministrul chinez de externe Qin Gang a sosit vineri la Manila pentru a încerca să consolideze legăturile cu Filipine, care în prezent desfăşoară cu Statele Unite cele mai mari exerciţii militare din istoria sa.

Autorităţile de la Manila au indicat că Qin Gang ar urma să se întâlnească sâmbătă cu preşedintele Ferdinand Marcos, după o reuniune cu omologul său filipinez, Enrique Manalo.

Această vizită coincide cu organizarea de către Filipine şi Statele Unite a unor importante manevre militare la care participă 18.000 de persoane, până pe 28 aprilie, informează Agerpres.

Ministerul filipinez de externe a declarat într-un comunicat că discuţiile se vor concentra pe "probleme de securitate regională de interes comun".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat vineri că vizita are ca scop "consolidarea încrederii reciproce".

Cele două ţări îşi dispută suveranitatea asupra unor insule din Marea Chinei de Sud. China revendică aproape întreaga cale navigabilă şi desfăşoară acolo sute de nave pentru a patrula în aceste ape şi a ocupa insuliţe şi recife.

Beijingul a ignorat o hotărâre din 2016 a unui tribunal internaţional potrivit căreia revendicările sale sunt lipsite de orice bază juridică.

Predecesorul Qin Gang, Wang Yi, a fost primul ministru de externe care l-a vizitat pe Marcos anul trecut, apreciind alegerea sa în iunie drept o "nouă pagină" care ar crea o "nouă epocă de aur a relaţiilor bilaterale" dintre cele două ţări.

De atunci, preşedintele Marcos s-a apropiat, însă, de Statele Unite. Luna viitoare, liderul filipinez se va întâlni cu preşedintele american Joe Biden pentru a discuta despre întărirea alianţei istorice dintre cele două ţări.

Patrule maritime relansate la apă

Manila şi Washingtonul au convenit recent să relanseze patrulele maritime comune în Marea Chinei de Sud ş să extindă prezenţa forţelor americane în ţară.

Deşi armata filipineză este una dintre cele mai slabe din Asia, proximitatea de Taiwan şi de apele sale din jur face din aceasta un partener-cheie pentru Statele Unite în cazul unui conflict cu China.

Potrivit Ministerului filipinez de Externe, vizita lui Qin Gang are loc după vizita efectuată de Ferdinand Marcos la Beijing în ianuarie, în timpul căreia el a convenit cu preşedintele chinez Xi Jinping asupra unei gestionări "amicale" a diferendelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel