Şeful Bundesbank, Jens Weidmann, nu vrea ca BCE să fie împovărată şi cu combaterea schimbărilor climatice

Banca Centrală Europeană nu ar trebui să aibă un rol clar în combaterea schimbărilor climatice, fiindcă aceasta ar putea împovăra politica monetară şi ar pune în pericol independenţa şi neutralitatea sa, a declarat marţi preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, citat de Reuters. 

Viitorul preşedinte al BCE, Christine Lagarde, a declarat recent că o prioritate pentru băncile centrale şi autorităţile de supervizare este să analizeze cum pot contribui la diminuarea schimbărilor climatice. Într-o conferinţă organizată marţi la Frankfurt, Jens Weidmann a avertizat că va avea o atitudine foarte critică faţă de orice încercare de a reorienta acţiunile BCE spre schimbările climatice, precum achiziţionarea de preferinţă a obligaţiunilor verzi în cadrul programului de relaxare cantitativă.

'O politică monetară care urmăreşte în mod explicit obiective de mediu riscă să devină supraîncărcată. Iar pe termen lung, independenţa sa ar putea fi pusă sub semnul întrebării', a spus Jens Weidmann. El a subliniat că este sarcina guvernelor alese să decidă ce măsuri trebuie luate pentru combaterea schimbărilor climatice, în timp ce băncile centrale nu au legitimitatea democratică pentru a urmări obiective de mediu.

Weidmann a menţionat mai multe probleme care ar putea apărea atunci când politica monetară este utilizată pentru a răspunde la schimbările climatice, una dintre ele fiind solicitările activiştilor de mediu privind continuarea achiziţiilor de obligaţiuni verzi şi necesitatea ca BCE să îşi diminueze achiziţiile de active. 'Mandatul nostru este stabilitatea preţurilor, iar în implementarea politicii noastre monetare trebuie să respectăm principiul neutralităţii pieţei. Ar putea apărea obiective conflictuale atunci când politica monetară dictează că trebuie să apeşi pedala de frână şi să reduci achiziţiile de obligaţiuni', a mai spus Weidmann, care face parte şi din consiliul guvernatorilor BCE, instanţa care stabileşte politica monetară a BCE.

De asemenea, preşedintele Bundesbank s-a pronunţat împotriva utilizării reglementării bancare pentru a atinge obiective de mediu, apreciind că reglementările trebuie să fie aliniate cu riscurile reale. 'Stimulentele pentru protejarea mediului sunt un subiect pentru politic', a adăugat Weidmann. Abordarea prudentă exprimată de Weidmann contrastează cu cea a viitorului preşedinte al BCE, Christine Lagarde, potrivit căreia o discuţie cu privire la dacă şi cum băncile centrale pot contribui la diminuarea schimbărilor climatice ar trebui să constituie o prioritate, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel