Șeful Băncii Naționale a Poloniei: Miracolul economic german este un fleac față de ceea ce se realizează la noi

Șeful Băncii Naționale a Poloniei: Miracolul economic german este un fleac față de ceea ce se realizează la noi   /   Sursă foto: Facebook Kancelaria Prezydenta RP
Șeful Băncii Naționale a Poloniei: Miracolul economic german este un fleac față de ceea ce se realizează la noi / Sursă foto: Facebook Kancelaria Prezydenta RP

Șeful BNP, Adam Glapiński, consideră că economia poloneză se află într-o stare excelentă și că inflația ridicată nu a fost cauzată de cerere, ci de șocul ofertei.

Șeful Băncii Naționale a Poloniei (NBP), Adam Glapiński, a comparat situația economică din Polonia cu miracolul economic german din anii 1950 și 1960, cunoscut și sub numele de Miracolul Rinului.

„Între comunism și război, nu ni s-au dat șanse să ne dezvoltăm normal. Pentru mândria generațiilor viitoare, compensăm toate acestea foarte repede. Miracolul economic german este un fleac în comparație cu ceea ce realizăm astăzi în Polonia ”, a spus el.

Șeful BNP a afirmat că, chiar dacă criza coronavirusului ar fi fost de două ori mai severă și de două ori mai lungă, Polonia ar fi ieșit din ea într-o formă bună.

„Situația noastră economică este cu adevărat puternică, deși lumea devine un loc dificil. Inflația globală crește”, a spus el.

Inflația în Polonia

De asemenea, Glapiński a comentat rata creșterii inflației în Polonia. "Cu mâna pe inimă, voi repeta că această inflație nu este cauzată de cerere, ci de șocul ofertei", a spus șeful Băncii Naționale Poloneze.

El a adăugat că creșterea ratelor dobânzii nu ar ajuta și că efectele vor fi vizibile în câteva trimestre.

Adam Glapiński este de părere că „polonezii sunt printre cei mai muncitori din lume”.

Acesta a prognozat că rata de creștere a bogăției polonezilor va fi foarte rapidă. Acest lucru se datorează creșterilor semnificative ale salariilor pe care le-a realizat Guvernul.

„Salariul minim a crescut la rate incredibile și am eliminat sărăcia extremă. De pe vremea partițiilor din secolul al XVIII-lea nu am mai văzut un astfel de succes”, a spus șeful BNP.

Potrivit lui Glapiński, polonezii trebuie să creadă că țara lor este o putere economică de dimensiuni medii, cu un sistem politic stabil și o democrație care funcționează bine, pe care „unii încearcă să o slăbească”.

Glapiński a comentat situația economică după ce a primit premiul Polonez Compass 2021 de la grupul Fratria (editorul săptămânalului „Sieci” și al portalului wPolityce.pl) pentru deciziile considerate eficiente și care au fost luate de banca centrală în perioadele de criză, potrivit RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel