Șefa ICCJ nu a motivat nici până acum condamnările lui Becali și Voicu: ”Atacul la CEDO este ținut în loc”

livia-doina-stanciu
livia-doina-stanciu

Completele de judecători conduse de Livia Doina Stanciu, care au dat condamnări în cele trei dosare ale lui Gigi Becali, cel al fostului judecător Florin Costiniu, dar și în cazul senatorului Cătălin Voicu, au întârzieri mari în eliberarea motivărilor. Avocatul lui Gigi Becali spune că amânările judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție frânează demersuri, precum cererea de grațiere sau atacul deciziei instanței la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Judecătoarea Curții de Apel București, Lămâița Ciocea, a fost sancționată cu tăierea indemnizației cu 20% timp de 6 luni de către Secția de Judecători a CSM, pentru că magistratul a întârziat redactarea unor motivări. Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu cu privire la acest caz, scrie luju.ro.

Astfel de disfuncționalități au loc însă și la cel mai înalt nivel al sistemului juridic, unde ICCJ întârzie să dea motivările pentru unele dintre cele mai ”grele” dosare de anul acesta: omul de afaceri Gigi Becali (cu dosarele ”sechestrarea de persoane”, ”schimbul de terenuri cu MApN” și ”Valiza”, senatorul Cătălin Voicu și fostul judecător al instanței supreme, Florin Costiniu. Potrivit articolului 310 din Codul de procedură penală, ”hotărârea se redactează în cel mult 20 de zile de la pronunțare”. Senatorul Voicu, de exemplu, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pe 22 aprilie.

Ce efecte are întârzierea motivărilor

Daniel Ionașcu, unul dintre avocații lui Becali, atrage atenția că lipsa motivărilor afectează cererea de grațiere redactată de clientul său, dar și un eventual atac la CEDO a deciziei de condamnare. ”După cum știți, a fost formulată o cerere de grațiere. Aceasta riscă să fie respinsă din cauză că nu au fost redactate aceste motivări”, spune avocatul. ”Contopirea pedepselor trebuie făcută având în vedere motivarea hotărârii de condamnare. De asemenea, problema unei căi de atac extraordinare, a unei revizuiri...nu poți să o faci decât dacă ai aceste motivări. Trebuie să știi ce să ceri, pe ce direcție să mergi. Nici la CEDO nu poți să ataci dacă nu știi ce să ceri, pentru că nu ai motivările. Cam tot ceea ce înseamnă cale de atac sau CEDO este ținut în loc de aceste motivări”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel