Sectorul 4. Proiect-pilot pentru siguranța elevilor

Termeni precum "stop de penalizare", "treceri-limitator", "patrulă școlară", "control al opririi" și "lumină inteligentă" ar putea deveni obișnuiți, în câțiva ani, pentru sute de mii de locuitori ai Sectorului 4 care au copii sau nepoți la grădinițele, școlile și liceele din sector.

Aceștia fac parte din conceptul unui proiect pilot pentru punerea în siguranță a elevilor, care va fi realizat, în această toamnă, la Școala Generală Nr.97 și va fi extins, ulterior, în tot sectorul.

Majoritatea străzilor aflate în preajma școlilor sunt supraaglomerate în timpul anului școlar, iar Strada Viorele, prin care se asigură accesul elevilor în Școala Generală Nr.97 este una dintre ele. Acesta este motivul pentru care Direcția de Mobilitate Urbană Sector 4 a anunțat că va implementa în zonă un sistem de trafic menit să crească gradul de siguranță al elevilor.

Astfel, potrivit proiectului realizat de autorități și avizat de Comisia Tehnică de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului București, strada pe care se circulă în prezent în sens unic va fi împărțită în două benzi. Una din acestea va fi special realizată, pentru ca mașinile care aduc copiii la școală să poată opri câteva momente, fără a bloca traficul, cum se întâmpla până acum.

"La intersecția dintre Strada Viorele și Intrarea Văcărești va fi montat un așa-numit stop de penalizare, care va opri mașinile atunci când zona devine supraaglomerată. După acest semafor, mașinile vor putea intra fie în stânga, pe banda specială, pentru a putea lăsa copiii la școală, fie își vor putea continua drumul, înainte. Cele care vor intra pe banda specială vor putea opri, un timp limitat, pentru ca elevii să poată coborî în siguranță, direct pe trotuar, fără a mai fi nevoiți să traverseze. Cele două benzi vor fi separate cu un mic scuar, iar în fața intrării în școală va exista și o trecere de pietoni supraînălțată, care, pe lângă rolul de a proteja copiii, îl are și pe acela de a limita viteza.", ne-a explicat directorul Direcției Mobilitate Urbană Sector 4, Ioan Gâf-Deac.

 

Conform proiectului, pe porțiunea de stradă din dreptul școlii nu va mai fi permisă parcarea, controlul opririi fiind realizat prin dimensionarea benzilor astfel încât să nu se poată face depășiri pe niciuna din cele două benzi ale străzii.

De asemenea, în dreptul trecerii de pietoni va fi montat un sistem inteligent de iluminat, cu led, a cărui intensitate va crește pe măsură ce senzorul va detecta prezența unei persoane în apropierea zonei de traversare.

Pentru mașinile care vor veni către școală, dinspre Aleea Borcea, va exista o fantă de acces în scuar, astfel încât și acestea să poată opri pe banda specială.

"Siguranța copiilor este cel mai important lucru pentru mine, de aceea, din anul școlar 2018-2019 toate școlile din Sectorul 4 vor avea propria patrulă școlară, care va supraveghea accesul elevilor în unitatea de învățământ și împrejurimile școlilor. Sistemul pe care îl vom realiza la Școala Generală Nr. 97 va fi doar primul dintr-o serie de măsuri destinate siguranței elevilor", a spus Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

În faza a doua a proiectului, banda de oprire limitată din fața școlii ar urma să fie protejată, la intrare, cu o barieră dotată cu un soft care va recunoaște numerele mașinilor introduse în sistemul electronic.

Vezi si: Peste 50.000 de oameni vor putea avea o locuință în Sectorul 4. PUZ aprobat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel