Sectorul 1, plin de gunoaie. Emanaţii de gaze, valori cu mult depăşite. Prefectul Alin Stoica, anunţ de ultimă oră despre un posibil risc epidemiologic

Foto ilustraţie gunoi Sector 1 - Facebook Laura Georgiana Cioba
Foto ilustraţie gunoi Sector 1 - Facebook Laura Georgiana Cioba

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a vorbit despre problema gunoaielor din Sectorul 1, în contextul convocării de către Clotilde Armand a unei şedinţe de lucru chiar pe această temă. 

La şedinţa de la sediul Primăriei Sectorului 1. care va avea loc miercuri, au fost invitaţi prefectul Capitalei, Alin Stoica, primarul general, Nicuşor Dan, şi primarii de sector.

"La întâlnirea de miercuri vor fi abordate şi aspecte legate de funcţionarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru a gestiona problema deşeurilor", precizează sursa citată.

Municipiul Bucureşti şi cele şase sectoare ar urma să se asocieze în vederea constituirii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor, conform unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul PMB, în luna iunie.

Potrivit proiectului, Municipiul Bucureşti, prin Consiliul General, va avea calitatea de asociat-membru fondator, iar sectoarele Capitalei, prin Consiliile locale, vor avea calitatea de membru.

Conform statutului, asociaţia ar urma să se constituie în scopul realizării de investiţii pentru asigurarea unui sistem de management integrat al deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti, pentru care va solicita finanţare prin programe operaţionale, în vederea realizării infrastructurii de colectare selectivă a deşeurilor, de staţii de sortare a deşeurilor, precum şi de instalaţii de digestie anaerobă a deşeurilor biodegradabile, de tratare mecano-biologică a deşeurilor şi de recuperare materială, pentru compostarea biodeşeurilor generate în Bucureşti, pentru gestionarea deşeurilor de construcţii şi demolări. Se mai are în vedere realizarea unui centru de aport voluntar al deşeurilor voluminoase, precum şi a unei capacităţi de depozitare finală corespunzătoare, scrie Agerpres. 

Alin Stoica, declaraţii despre depăşirile valorilor de emanaţii de gaze din gunoaie 

Zilele trecute, conform Antena 3, s-a înregistrat o depăşire a emanaţiilor de hidrogen sulfurat provenit din gunoaie, însă prefectul Alin Stoica spune că aceste depăşiri nu sunt cauzate de gunoaiele de pe străzile Sectorului 1. 

"Se fac monitorizări de peste o lună de zile. În toată această perioadă, valorile au fost depăşite într-o singură zi, însă a fost destul de mare. Ceea ce înseamnă că emanaţiile de gaze, hidrogen sulfurat, pot proveni doar de la o acumulare mare de deşeuri, nu de la deşeurile stradale care sunt în pubele. Compania de salubritate strânge toate gunoaiele menajere, de la populaţie sau agenţi economici. Gunoaiele stradale pun o problemă într-adevăr. Acestea sunt subiectul discuţiei dintre Romprest şi primărie, dar nu au cum să degaje o cantitate aşa mare de hidrogen sulfurat. Probabil vine de la groapa de gunoi din apropiere. Se vor face investigări pentru a stabili care au fost cauzele acelei depăşiri din 6 iulie. Nu este ceva ce s-a acumulat în timp, ci a fost ceva punctual. Vom vedea ce se poate face pentru a fi evitate pe viitor astfel de cazuri", a declarat Alin Stoica la Antena 3. 

Ce se întâmplă cu gunoiul

Întrebat ce părere are despre situaţia din Sectorul 1 şi dacă s-a mai plimbat pe străzi, prefectul a răspuns dezamăgit. 

"Da, m-am plimbat. Nu arată deloc bine din punctul de vedere al curăţeniei, e evident că lucrurile trebuie să stea mai bine. Din informaţiile pe care le am, Sectorul 1 negociază cu prestatorul de servicii de salubrizare. O primă problemă a fost depăşită, colectarea gunoiului menajer, acum urmează curăţenia stradală, adică măturat, spălat, strâns gunoiul din pubele. Lucrurile vor intra în normal după ce se finalizează negocierile. Nu e un risc epidemiologic acolo. Dacă ar fi existat, DSP atrăgea atenţia. Nu s-a pus problema că ar fi un pericol iminent la adresa sănătăţii populaţiei. Sigur, există problema rozătoarelor, nu o putem nega. Ea a luat naştere din cauza acelor măsuri care nu s-au luat la timp, dar acum există un plan de acţiune care a fost deja pus în aplicare şi sperăm să se rezolve această problemă în perioada următoare. Şi inclusiv în ceea ce priveşte ţânţarii şi căpuşele", a mai spus prefectul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel