Secția politică a unui cotidian a demisionat în bloc

Secţia politică a influentului cotidian rus Kommersant a demisionat în bloc, luni, în semn de protest faţă de concedierea a doi colegi în urma unui articol privitor la preşedinta camerei superioare a parlamentului rus, informează AFP.

În total, 11 jurnalişti au indicat că au prezentat o scrisoare de demisie în semn de solidaritate cu Maksim Ivanov şi Ivan Safronov, doi reporteri ai acestui cotidian considerat un adevărat bastion al jurnalismului independent, dar care a început să-şi piardă treptat prestigiul după achiziţionarea sa de către oligarhul Alişer Usmanov, în 2006.

Părăsim Kommersant nu din comoditate personală, ci în urma criticilor virulente ale acţionarului contra publicaţiei pe tema unei eventuale demisii a Valentinei Matvienko, preşedinta camerei superioare a legislativului rus, personalitate influentă şi cunoscută ca apropiată de preşedintele Vladimir Putin, a scris trimisul special al Kommersant Ivan Safronov pe contul său de Facebook.

Acţionarul are dreptul de a lua o decizie asupra personalului, iar personalul nu are decât un singur drept, cel de a pleca pentru a-şi exprima dezacordul, a reacţionat, pe Facebook, redactorul-şef adjunct al secţiei politice a publicaţiei Kommersant, Gleb Cerkasov, care face parte dintre cei 11 jurnalişti demisionari.

Uniunea jurnaliştilor din Rusia s-a declarat luni profund îngrijorată de această situaţie şi a denunţat o intervenţie brutală a acţionarilor în politica editorială. 

La finalul anului 2011, 35 de jurnalişti de la Kommersant l-au acuzat pe Alişer Usmanov că încearcă să-i intimideze, după concedierea a doi jurnalişti importanţi pentru publicarea unor afirmaţii considerate injurioase la adresa lui Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru al Rusiei. 

Jurnalismul rus pierde profesionişti cu o viteză incredibilă, a deplâns luni site-ul de ştiri online Meduza, ce şi-a stabilit sediul în capitala Letoniei, Riga, pentru a scăpa de controlul autorităţilor ruse. 

Vezi și: Europarlamentare 2019. Kelemen Hunor: Alegerile pentru Parlamentul European sunt cele mai importante de la intrarea României în UE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel