Secretul fericirii. Descoperirea cercetătorilor de la Harvard, după un studiu care a durat 85 de ani

Secretul fericirii. Descoperirea cercetătorilor de la Harvard, după un studiu care a durat 85 de ani / Foto: Pixabay
Secretul fericirii. Descoperirea cercetătorilor de la Harvard, după un studiu care a durat 85 de ani / Foto: Pixabay

Cercetătorii de la Harvard au aflat ce ne face, de fapt, fericiți.

Deși se pare că toată lumea caută răspunsul la vechea întrebare "Care este secretul fericirii?", întrebarea mai bună poate fi: "Este chiar posibil să fii mai fericit?".

Aproximativ jumătate din nivelul nostru de fericire se bazează pe gene, scrie health.harvard.edu. Unii oameni sunt doar predispuși să fie mai fericiți decât alții, dar asta nu înseamnă că nu îți poți crește nivelul de fericire dacă aceasta nu vine în mod natural. De fapt, cercetările au sugerat că 40% din fericirea oamenilor provine din alegerile pe care le fac.

Cum să devii fericit


Deci, care sunt alegerile potrivite pentru fericire? S-ar putea să vă inspirați de la participanții Studiului Harvard privind dezvoltarea adulților – unul dintre cele mai longevive studii despre fericire.

Studiul a urmărit 724 de bărbați de pe vremea când erau adolescenți, în 1938, și a durat 85 de ani. Grupul era format din bărbați din diferite medii economice și sociale, de la cele mai sărace cartiere din Boston până la studenți de la Harvard. Președintele John F. Kennedy a făcut și el parte din acel grup monitorizat. De-a lungul anilor, cercetătorii au colectat tot felul de informații despre sănătate și, la fiecare doi ani, au pus întrebări membrilor despre viața lor și bunăstarea lor mentală și emoțională. Au intervievat chiar și membrii familiilor. Ei au descoperit că trăsăturile și comportamentele specifice au fost legate de niveluri crescute de fericire în întregul grup.

Când să renunțați


Pe măsură ce oamenii îmbătrâneau, au avut tendința să se concentreze mai mult pe ceea ce este important pentru ei și nu au transpirat lucrurile mărunte în măsura în care au făcut-o când erau mai tineri, potrivit directorului proiectului, dr. Robert Waldinger. Alte cercetări susțin această mentalitate și au descoperit că adulții în vârstă pot mai ușor să renunțe la eșecurile din trecut. 

"Ei tind să realizeze cât de scurtă este viața și este mai probabil să acorde mai multă atenție la ceea ce îi face fericiți acum", spune dr. Waldinger.

Ai putea să faci la fel. Ce activități te fac fericit și ce te împiedică să le faci? Gândește-te la copilăria ta. Ce ți-a plăcut când erai mai mic? Cântatul, jocurile, anumite hobby-uri?

"Când ești mai în vârstă, ai mai multe șanse să te întorci la activitățile pe care le asociezi cu fericirea", spune dr. Waldinger.

Rămâi conectat


Studiul Harvard a mai descoperit o asociere puternică între fericire și relațiile apropiate, cum ar fi soții, familia, prietenii și cercurile sociale.

"Conexiunea personală creează stimulare mentală și emoțională, care îmbunătățește automat starea de spirit", spune dr. Waldinger.

Aceasta este, de asemenea, o oportunitate de a vă concentra pe relațiile pozitive și de a renunța la oamenii negativi din viața voastră, sau cel puțin de a minimiza interacțiunile cu ei.

Dacă aveți nevoie să vă extindeți viața socială, încercați să faceți voluntariat pentru o cauză preferată. Sunt șanse să întâlnești mai mulți oameni cu gânduri asemănătoare. Voluntariatul este, de asemenea, o altă modalitate de a crește fericirea, oferindu-ți un scop. De fapt, un studiu publicat pe 19 mai 2016 de BMJ Open a constatat că acest beneficiu a fost cel mai puternic în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45 și 80 de ani și mai mult. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel