Secretele Casei Poporului (I) - Premieră, proiectul Parcului Republicii

Palatul Parlamentului din București (cunoscut înainte de revoluție sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului), azi unul dintre simbolurile Capitalei, a suferit modificări față de proiectul inițial prezentat lui Nicolae Ceușescu. Despre secretele acestui edificiu în care, în prezent, funcționează Parlamentul României a vorbit pentru DC News, fostul senator Marius Marinescu, prieten și coleg în forul legislativ cu regretata arhitectă Anca Petrescu.

"În 1980, arhitecta Anca Petrescu a prezentat soților Ceaușescu la sediul Comitetului Central, respectiv Sala Plenarelor (Sala Omnia), macheta Casei Republicii, cunoscută astăzi drept Casa Poporului.

În proiect, clădirea avea aceeași amprentă la sol, 270m/240m), dar și o înălțime mai mică, 31 de metri, iar acoperișul era de tip șarpantă. Suprafața clădirii și a terenului dimprejur totaliza 50 de hectare.

Astăzi, din cauza lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, această suprafață a fost micșorată cu 11 hectare. 

Macheta a suferit multe modificări până la forma finală, prezentată de Anca Petrescu în 1983. Noile dimensiuni crescuseră la 86 de metri înlțime, iar în privința acoperișului, șarpanta fusese înlocuită cu terase.

De asemenea, macheta se îmbogățise cu un heliport, o platformă penntru amenajarea tribunei oficiale, cu ocazia defilărilor de 23 August, și un parc, Parcul Republicii.

În anul 1989, construcția era terminată în proporție de 95%, mai puțin heliportul și parcul.

Nicolae Ceaușescu intenționa să inaugureze Casa Republicii de ziua lui de naștere, în 1990.

Premieră, proiectul Parcului Republicii 

În anul 2005, fiind prieten și coleg în Parlamentul României cu d-na Anca Petescu, i-am propus să reia și să finalizeze proiectul amenajării parcului din jurul clădirii după modelul celebrelor grădini din jurul palatelor Versailles (din Franța) și Belvedere (din Viena). 

Astfel, în proiect, d-na arhitect a inclus: fântâni arteziene, mici cascade de apă, plantații ornamentale de copaci și flori, alei etc.

Odată proiectul terminat, am avut o întrevedere cu dl Văcăroiu, președintele Senatului de atunci, i l-am prezentat, iar dumnealui l-a supus aprobării Biroului Permanent al Senatului. 

(Marius Marinescu, alături de Nicolae Văcăroiu, fost președinte al Senatului)

Deși a fost aprobat de Senat, proiectul s-a blocat în Camera Deputaților.

Este lesne de înțeles că amenajarea maidanului dimprejurul Palatului Parlamentului (fosta Casă a Republicii) ar înfrumuseța și ar ridica semnificativ valoarea arhitecturală a clădirii", a explicat Marius Marinescu.  

Fostul senator a ținut să precizeze că a intrat în posesia informațiilor de mai sus prin bunăvoința d-lui gen. Adrian Eugen Cristea, șeful Securității prezidențiale, d-lui Mihai Mitran, colonel în Securitatea prezidențială, d-lui colonel Mihai Bartoș, executantul și coordonatorul militar al lucrărilor la Casa Republicii, și a regretaților d-na arhitect Anca Petrescu și dl Ștefan Andrei, fost ministru de Externe, dar și din alte mărturii și documente.

Mai multe dezvăluiri și detalii se pot afla din volumul Cartierul interzis - Cartierul Primăverii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel