Sebastian Lăzăroiu: Salariul unui demnitar, cât cinci salarii medii

Un fost consilier al lui Traian Băsescu, care a deținut și funcția de ministru al Muncii în Guvernul Emil Boc, consideră că indemnizațiile lunare pe care urmează să le primească înalții demnitari începând cu 1 august sunt mult prea mari, mai ales că ei beneficiază și de o mulțime de facilități, pentru care nu trebuie să scoată bani din buzunar.

În opinia fostului consilier prezidențial Sebastina Lăzăroiu, "mărirea salariilor demnitarilor trebuie păstrată într-un raport decent cu salariul mediu din țara respectivă. De aproape zece ori mai mult nu mi se pare deloc decent. Demnitarii, de diferite ranguri, beneficiază de o mulțime de facilități, care reduc substanțial din cheltuielile lunare", a scris, vineri, pe Facebook, Sebastian Lăzăroiu.

Pe de altă parte, Lăzăroiu consideră fals argumentul potrivit căruia un salariu mai mare previne tentația de băga mâna în bani publici, deoarece "tentația vine din oportunitățile instituționale. Exemplu, dacă ai companii de stat nerentabile cu management politizat menite să alimenteze prin diferite căpușe partidele, nimeni nu se va daîn lături să folosească această oportunitate, indiferent de salariul pe care îl va avea. E ca și cum spui că cetățenii nu-și plătesc impozitele pentru că au salarii mici. Păi, dacă-i așa, hai să le mărim și lor salariile ca să nu mai fie tentați de evaziune. E corect?".

Fanii lui Iohannis, reacții furtunoase în scandalul salariilor demnitarilor

Cât despre argumentul că o asemenea măsură - salariu mai mare pentru demnitari - ar atrage oameni mai competenți în funcțiile publice, Lăzăroiu afirmă că este în parte adevărat, întrucât un om foarte competent va putea fi oricând atras de o companie privată cu un salariu mai mare decât orice salariu mare ar oferi statul.

"Nu cred că în vreo economie statul își poate permite să se bată în termeni de pachete financiare cu o companie privată. Sau, dacă s-ar întâmpla așa, atunci e ceva în neregulă cu acel stat. Ce vreau să zic e că obligatoriu trebuie să existe și o altă motivație, mai puternică decât cea financiară, pentru a ocupa o demnitate: binele public".

Cât crede Lăzăroiu că ar trebui să fie salariul unui demnitar

Fostul consilier prezidenția explică, totodată, și de ce consideră că un demnitar nu ar trebui să primească o indemnizație lunară mai mare de 5 salarii medii.

"Un raport disproporționat între salariul demnitarului și salariul mediu poate avea ca efect pervers dezinteresul demnitarului pentru creșterea salariului mediu. Un raport echilibrat l-ar obliga să muncească pentru mărirea salariului mediu. În felul ăsta îi crește și lui salariul.

Dacă salariul mediu net acum e în jur de 400 de euro, atunci un demnitar n-ar trebuie să depășească de 5 ori această mărime. Nu știu, unii vor zice 3, alții 6. În orice caz, nu 9-10.

N-am mai văzut statistici, dar dacă iar vom ajunge, după mărirea salariilor din sectorul de stat, să avem o medie mai mare la bugetari decât la privați, vom fi iar într-o situație anormală", a conchis Sebastian Lăzăroiu.

Theodor Stolojan (PNL), critici dure după mărirea salariilor demnitarilor: O mare măgărie, încă un cui în coşciug

 
 
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel