Se spală rufele după Bobotează? Explicația preoților ieșeni: Un exces de zel

Se spală rufele după Bobotează? Explicația preoților ieșeni: Un exces de zel / Foto: Pexels
Se spală rufele după Bobotează? Explicația preoților ieșeni: Un exces de zel / Foto: Pexels

Află în articol câte zile după Bobotează nu se spală rufele.

Subiectul spălatului rufelor după Bobotează a devenit o adevărată controversă în acest an. Mulți creștini nu știau nici până acum cum este corect să procedeze, dar dezbaterea a fost alimentată şi de către IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care a spus într-o emisiune de radio că le este interzis creştinilor să spele rufe „din decenţă şi respect faţă de apă sfinţită”. Ziarul de Iaşi a întrebat mai mulţi preoţi cunoscuţi din municipiu la câte zile după Bobotează pot românii să spele rufe.

”Este părerea mea personală, dar în această perioadă eu văd o propunere de a face o săptămână mai ecologică în raport cu apa. Să fim mai responsabili faţă de apă. E o responsabilizare a oamenilor care, sigur, pot să spele”, a explicat preotul Mihai Mărgineanu, de la Parohia Toma Cozma din Iaşi. 

Acesta a explicat că în anumite regiuni ale ţării apele sunt considerate sfinţite pentru opt zile după ce, la slujba de Bobotează, preotul aruncă crucea în ape, care este adusă de către credincioşi mai apoi la mal. Dar asta nu înseamnă, spune părintele, că apa nu mai poate fi folosită la altceva.

"Un exces de zel"

”Creştinii trebuie să înţeleagă că apa este un dar de la Dumnezeu pe care trebuie să îl preţuim şi să fim atenţi cum îl folosim. Dacă în această săptămână, în loc să spăl zece maşini cu haine, cu nu ştiu câţi detergenţi, voi fi mai responsabil şi voi spăla doar ce este nevoie, reducând cantitatea de apă consumată uneori inutil, ar fi o chestiune importantă. Cred că această săptămână are un pronunţat caracter educativ, formator în relaţia pe care o are creştinul faţă de apă”, a mai spus preotul Mihai Mărgineanu.

”Trebuie să avem o înţelegere, zic eu, cuminte a lucrurilor. Să avem respect pentru apa sfinţită, pe care oamenii vin să o ia de la biserică. Aşa ar trebui să gândim lucrurile. Este respectul pe care-l datorăm apei în general, care este lăsată de Dumnezeu pe pământ cu rostul ei şi acela este tocmai de a curăţa. După părerea mea, faptul că unii zic să nu speli este un exces de zel.”,a explicat Mircea Stoleriu, preot paroh la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului şi Cuvioasa Teodora de la Sihla”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel