Se schimbă ora! Ce zic tinerii și EFECTE la care nu te-ai fi gândit! Ciuhodaru: Unele pot fi chiar periculoase

Foto Pexels
Foto Pexels

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora de iarnă. Tinerii nu sunt încântați și spun că, după această modificare, se simt mai obosiți. De asemenea, Tudor Ciuhodaru a transmis un mesaj extrem de important. 

Așadar, România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora de iarnă, iar ora 4.00 va deveni ora 3.00. Unii tineri nu sunt încântați de această modificare. „Nu sunt foarte matinală şi, de obicei, când mă trezesc, mă trezesc pe la prânz. Pe mine, una, mă afectează foarte tare chestia asta. Mă trezesc dimineaţa, e intuneric, dacă plec la 7 de acasă, că stau mai departe. Când vine seara, se întunecă la 5, 4 şi ceva. Mă simt mult mai obosită din start. Prefer ora de vară, categoric”, a spus o tânără.

„Nu prea îmi convine, pentru că e obositor. La ora de vară, mi se pare mult mai ok, chiar dacă iarna se face noapte mai devreme. Doar noaptea e mai fain până la urmă”, a spus un alt tânăr, citat de Mediafax.

Ciuhodaru, mesaj

Tudor Ciuhodaru a făcut o serie de precizări importante pe contul său de Facebook:

„Renunțarea la schimbarea orei începând din 2021 a fost votată în Parlamentul European. Până atunci sunt 5 lucruri de făcut pentru a o depăși cu ușurință. 

Ce trebuie să știți:


1. Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile.AA
2. Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. 
3. Chiar dacă duminică vom dormi mai mult cu o oră abia de luni se vor simţi efectele.
4. În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni.

5. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid. Mai exact:
a) riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;
b) Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilitati psihoemotionale. 

6. Modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţioneaza prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări:
a)cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac;
b)neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglări afective sezoniere şi ideaţie suicidară.

Atenție! Sub această simptomatologie se pot ascunde şi alte cauze şi de aceea este bine să fiţi evaluaţi corespunzător de către un medic pentru a nu omite un alt diagnostic.

Rețineți. Pentru a trece cu ușurință peste schimbarea orei recomandăm cinci lucruri esențiale:

1. Planificarea corespunzătoare a activității.

2. Evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale.

3. Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber. 

4. Și nici mișcarea, chiar sub forma unor simple plimbări.

5. Precum şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete.

Invocând faptul că se perturbă nejustificat populaţia şi că pierderile din diverse domenii socioeconomice depăşesc câştigurile, unele ţări au renunţat la schimbarea orei de iarnă-vară sau nu au aplicat-o vreodată. Şi în România a fost respinsă o iniţiativă legislativă ce prevedea acest lucru.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel