Se majorează tichetele de masă la 30 de lei. Klaus Iohannis a promulgat legea. Schimbare și cu voucherele de vacanță

foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care crește valoarea tichetelor de masă. 

Astfel, odată promulgată legea, angajatorii au drum drept spre a majora tichetele de masă la 30 de lei. Un pas mic, dar important pentru angajații care se confruntă cu prețurile tot mai mari de la raft. 

Proiectul de lege mai prevede și că voucherele de vacanţă acordate părinţilor pot fi folosite pentru plata taberelor pentru copii, arată Mediafax.

De asemenea, proiectul prevede că valoarea nominală maximă a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 30 de lei, potrivit amendamentului deputaţilor Adrian Solomon, Marius Budăi, Tudor Polak, Eva Andrea Csep, Dumitru Coarnă şi grupurile parlamentare PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale. Motivul invocat de semnatarii amendamentului a fost ”pentru a compensa, măcar parţial, creşterea preţurilor”.

Proiectul a fost aprobat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 238 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și șase abțineri.

Prețurile din România, printre cele mai mici din UE, conform Eurostat

Preţurile bunurilor şi serviciilor au variaţii semnificative la nivelul UE, cele mai scumpe ţări fiind Danemarca şi Irlanda, ambele cu 40% peste media europeană, iar cele mai mici niveluri fiind în România şi Bulgaria, cu 44% sub medie, arată datele Eurostat.

Indicele preţurilor din România se află la un nivel apropiat de cel din Polonia, aflată la 40% sub media UE, şi din Serbia, ţară non-UE în care preţurile se află tot la 40% sub media Uniunii, conform Mediafax. 

La polul opus se află Luxembourg (132%), Suedia (128%) şi Finlanda (126%), unde bunurile şi serviciile au preţuri mult peste media europeană.

Cele mai mari diferenţe au fost observate la hoteluri şi restaurante, unde preţurile din ţările scumpe sunt de peste 3 ori mai mari decât în ţările ieftine. Astfel, preţurile variază de la 46% din media UE în Bulgaria, 54% din medie în ROmânia şi 62% în Ungaria, la 155% în Danemarca şi 137% în Suedia.

Pe locul doi în topul diferenţelor se află alcoolul şi ţigările, cele mai ieftine fiind în Bulgaria (64% din media UE), Polonia (72%) şi Ungaria (79%), iar cele mai scumpe în Irlanda (205%), Finlanda (173%), Suedia (136%) şi Danemarca şi Franţa (134%). Diferenţele mari la preţurile acestor produse vin de obicei din nivelul diferit de taxe aplicat de la ţară la ţară.

Cea mai ieftină mâncare şi băuturi non-alcoolice se găsesc în România, unde preţurile sunt la 69% din media UE, urmată de Polonia (72%). În schimb, cele mai scumpe produse de acest tip sunt în Luxemburg (125% faţă de medie), Danemarca (120%) şi Irlanda (119%).

În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, preţurile nu diferă prea mult de la o ţară la alta, variind de la 76% din media UE în Bulgaria la 134% în Danemarca.

Voucherele de vacanță, termen limită de folosire

Se apropie termenul limită pentru utilizarea voucherelor de vacanță. 

Voucherele de vacanță din anii precedenți au termen limită de folosire data de 30 iunie 2022. Până la acel moment, acestea mai pot fi utilizate pentru rezervări. 

Voucherele de vacanță, la agențiile de turism, dar și la hoteluri

”Turiștii pot achita cu voucherele de vacanță pachete turistice pentru România la agențiile de turism” anunță ANAT. Desigur, acestea mai pot fi folosite și direct la hoteluri, dar fără a beneficia de ceea ce ofertă un pachet turistic complet, precum transport sau excursii. 

Conform sursei citate, în perioada ianuarie - mai 2022 au fost emise vouchere de vacanță în valoare de 190 de milioane de euro. 

Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel