Scutul antirachetă, o prioritate pentru Obama

Barack Obama
Barack Obama

Președintele SUA, Barack Obama, alături de Partidul Democrat au prezentat prioritățile pentru un eventual nou mandat la Casa Albă.

Amplasarea scutului antirachetă, care va avea elemente şi în România, reprezintă o prioritate în materie de politică externă pentru Partidul Democrat din SUA și pentru preşedintele american, relevă platforma democraţilor, publicată integral de New York Times în ediţia online, conform antenta3.ro. Alte priorităţi ale preşedintelui american sunt întărirea alianţelor şi extinderea parteneriatelor.

Potrivit platformei democraţilor, pericolele cele mai mari cu care se confruntă Statele Unite sunt terorismul, proliferarea nucleară, atacurile cibernetice şi biologice, schimbarea climatică şi criminalitatea transfrontalieră. Pentru a răspunde acestor provocări este nevoie de o cooperare eficientă la nivel global, se arată în platforma Partidului Democrat.

"Preşedintele Obama şi Partidul Democrat înţeleg că aceasta depinde de o colaborare strânsă cu aliaţii noştri tradiţionali, de cultivarea parteneriatelor cu noi centre de influenţă (...)", se menţionează în document.

Referitor la Europa, actualul preşedinte american, care vizează un nou mandat la Casa Albă la alegerile din 6 noiembrie, consideră că "fundamentul securităţii globale este reprezentat în continuare de relaţia (SUA, n.r.) cu aliaţii tradiţionali din Europa şi Asia şi de angajamentele privind apărarea acestora", se mai arată în platforma democraţilor.

În plus, preşedintele democrat în exerciţiu continuă "abordarea adaptativă în etape" în ceea ce priveşte scutul european antirachetă, ce este menit să protejeze atât Europa, cât şi Statele Unite de eventuale ameninţări din partea Iranului sau din alte zone.

"Considerăm că SUA şi Rusia pot coopera în privinţa scutului antirachetă, dar am clarificat că vom merge înainte cu sistemul nostru, începând de la paşii pe care i-am făcut pentru desfăşurarea acestuia în Polonia, Turcia şi România", se arată în platforma Partidului Democrat.

O altă prioritate a democraților o reprezintă întăririea forţei NATO, considerată o organizaţie crucială în ceea ce priveşte securitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel