Scurgeri de informații din dosare în presă. Ce spune vicepreședintele CSM despre jurnaliștii care le publică

Vicepreşedintele CSM, Bogdan Gabor, a catalogat drept "excesivă” impunerea unor posibile pedepse care pot merge până la sancţiuni de tip penal împotriva jurnaliştilor care dezvăluie informaţii din dosarele aflate în cercetare.

Bogdan Gabor a anunțat, miercuri, că CSM, împreună cu jurnalişti, judecători şi procurori, a elaborat un ghid de colaborare a sistemului judiciar cu mass-media, în care sunt prevăzute elementele care pot ajunge la media și cele care nu ar trebui să fie publicate.

Printre elementele care nu ar trebui să ajungă în media, vicepreședintele CSM a numit anumite date cu caracter personal.

Gabor a adăugat că ghidul a devenit obligatoriu pentru procurori în 2014, iar procurorul care dezvăluie informaţii cu caracter personal riscă sancţiuni disciplinare.

El a arătat că au existat verificări privind aceste aspecte făcute de către Inspecţia Judiciară, iar "până la acest moment nu s-a demonstrat că vreun procuror ar fi lăsat pe surse să apară asemenea date".

Vezi și: Striblea, detalii de culise după interviul cu Băsescu

"Cu siguranţă, dacă vor mai apărea asemenea situaţii pe care să le putem demonstra, vom lua măsurile care se impun. Acum e greu să spui unui jurnalist ce să dea şi ce să nu dea. În măsura în care el în cadrul unei anchete jurnalistice corecte poate să obţină anumite informaţii, sigur că are această libertate, dar această libertate trebuie să se circumscrie normelor legale şi moralităţii, dacă vreţi", a declarat Bogdan Gabor.

Întrebat dacă este de părere că ar trebui să se impună anumite sancţiuni şi jurnaliştilor care dezvăluie informaţii ce nu sunt publice din dosare, vicepreședintele CSM a răspuns că acest lucru i se pare "excesiv".

"Opinii sunt şi pro şi contra. La nivel de discuţii se poate discuta orice. Putem discuta şi dacă este cazul să intrăm într-o asemenea dezbatere, dacă este cazul să impunem sancţiuni de un anumit tip care pot merge până la sancţiuni de tip penal împotriva jurnaliştilor. Mie mi s-ar părea excesiv, dar poate altor cetăţeni ar putea să nu le pară excesiv. Este o dezbatere", a adăugat Bogdan Gabor, citat de Mediafax.

Citește și: Moment tensionat între Cazanciuc și adjunctul Procurorului General

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel