Scumpiri alimente. Protecția Consumatorului, CONTROALE de amploare

 Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor analiza, în perioada următoare, promoţiile comercianţilor pentru a vedea dacă scumpirile de la raft sunt sau nu motivate, a declarat, miercuri, preşedintele instituţiei, Bogdan Marcel Pandelică. 

"În privinţa preţurilor, aşteptăm poziţia Consiliului Concurenţei în raportul pe care îl vor întocmi. ANPC poate avea o poziţie pe culoarul său de atribuţii şi competenţe dacă a existat sau există o scumpire fără motivaţie pe promoţiile făcute în perioada următoare. Aici poate să fie o practică înşelătoare la adresa consumatorilor pentru că, practic, îl direcţionează şi influenţează intenţia de cumpărare. Vom urmări, aşadar, în perioada următoare toate aceste promoţii. Amenzile în aceste cazuri pot ajunge până la 100.000 de lei", a spus Pandelică. 

În ceea ce priveşte subiectul dublului standard la alimente, oficialul ANPC a precizat că, în decembrie, va avea loc o discuţie la nivel înalt cu oficiali ai Uniunii Europene. 

"Problema dublului standard la alimente este un subiect care va fi luat în discuţie la high level, la nivelul Uniunii Europene, în data de 6 decembrie. Acolo vor fi participanţi şi din România la fiecare nivel înalt al autorităţilor şi vom vedea care sunt paşii în perioada următoare pe care legislaţia europeană îi va face. Au fost o serie de întâlniri pe acest subiect, s-au extras câteva concluzii, iar una dintre acestea este armonizarea tipului de evaluare şi control la nivelul laboratoarelor pentru a avea aceeaşi metodă de evaluare a probelor. Un alt pas este posibila modificare a legislaţiei privind produsele şi producătorii care vin cu astfel de produse în ţările din Uniunea Europeană, dar şi în cele din centrul şi estul Uniunii Europene. Ar exista o modalitate prin care să nu mai existe această posibilitate de modificare a reţetei şi gustului", a subliniat şeful ANPC. 

Pandelică a precizat, totodată, că autoritatea de control pentru protecţia consumatorilor are în plan demararea unor teste pe cinci tipuri de produse, acţiune ce se va întinde pe cel puţin şase luni, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel