Scrutin cu emoţii, duminică, la Chişinău

dodon chirtoaca
dodon chirtoaca

Liberalul Dorin Chirtoacă și comunistul Igor Dodon  îşi dispută duminică Primăria Chişinăului, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din R. Moldova, al cărui rezultat este considerat un important indicator pentru parcursul european al ţării, după opt ani de guvernare comunistă.

Peste 1.000 de candidaţi se află în cursa electorală pentru scrutinul de duminică, care va stabili primarii în 512 dintre cele 898 de localităţi ale R. Moldova.

Atenţia la alegerile locale din 19 iunie se va concentra însă asupra municipiului Chişinău, unde vor lupta pentru fotoliul de primar comunistul Igor Dodon și liberalul Dorin Chirtoacă. În primul tur de scrutin din 5 iunie, candidatul Partidului Comuniştilor a obţinut 48,07% din voturi, în timp ce reprezentantul Partidului Liberal a câştigat 46,51% din sufragii.

Miza alegerilor din Chişinău este cu atât mai mare cu cât economia Republicii Moldova este concentrată în proporţie de aproximativ 60% în capitală, iar, potrivit experţilor, eventualele proiecte economico-financiare şi comerciale anunţă beneficii serioase.

Cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor are loc la Chişinău după un suspans prelungit şi o răstunare de situaţie la numărarea voturilor pentru Primăria Capitalei în urmă cu două săptămâni.

După ce sondajele de opinie şi exit-poll-ul de la primul de tur de scrutin au oferit estimări cu mult peste rezultatul real al alegerilor din Chişinău, institutele de specialitate din capitala R. Moldova au evitat să facă aprecieri în legătură cu opţiunea alegătorilor pentru cei doi candidaţi. Unii experţi consideră însă că şansele ar fi de partea liberalului Dorin Chirtoacă, în condiţiile în care baza electorală a comuniştilor a fost epuizată în primul tur. Alţi experţi indică o victorie a comunistului Dodon, în condiţiile în care mulţi tineri - aflaţi la studii în Capitală şi care făceau parte din electoratul lui Chirtoacă - au intrat în vacanţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel