Scrisul de mână, beneficii extraordinare pentru creier

FOTO: Freepik @yanalya
FOTO: Freepik @yanalya

Scrisul de mână și caligrafia sunt foarte benefice pentru sănătatea fizică și psiho-emoțională.

Scrisul de mână, altă dată o materie pe care o studiam la școală, se află pe lista activităților ”pe cale de dispariție”, după ce tehnologiile moderne au transformat stiloul într-o ”Cenușăreasă”, fiind foarte probabil ca în următorii ani să dispară din viețile noastre.

Scrierea unor notițe sau ținerea unui jurnal personal a fost depășită de tehnologiile moderne care reduc timpul, eliberează mai mult spațiu și fac ca fiecare proces să pară mai rapid decât în mod tradițional. Însă aceste ”beneficii” vin cu un ”preț” pe care de multe ori nu îl luăm în calcul.

Conform mai multor studii, scrisul de mână are o mulțime de beneficii pentru creier, pe care nu le putem obține atunci când scriem pe laptop sau prin atingerea ecranelor de la telefoane.

Care sunt beneficiile pe care le obținem de la scrisul de mână

Întărește memoria

Scrisul de mână are nevoie de o concentrare și o atenție de 100% și trebuie să fiți foarte motivat să scrieți ceva.

De altfel, înainte de apariția computerelor, procesul de scriere a fost cel mai obișnuit mod de a ne menține memoria în formă.

Stimulează ideile

Creierul uman este instrumentul perfect. O mașinărie de mare viteză și adaptabilă care lucrează rapid - mergând înainte și înapoi în același timp, tot timpul.

Mintea noastră ne obligă să ținem pasul cu ideile noastre; altfel, acestea dispar în uitare.

Acest lucru ne spune că scrisul este cel mai puternic mod de a ne păstra inspirația.

Este o formă de terapie

Știința contemporană și un număr semnificativ de scriitori susțin că scrisul de mână este o formă eficientă de terapie.

Scrisul de mână permite reflecția și progresul, existând diverse forme de scriere terapeutică.

Îmbunătățește învățarea

Scriitorii spun că luarea de notițe de mână îmbunătățește înțelegerea, concluzionând că tendința celor care iau notițe pe laptop de a transcrie textual cursurile în loc să proceseze informațiile și să le reformuleze în propriile cuvinte este în detrimentul învățării.

Scrisul de mână ne obligă să ne folosim tot repertoriul nostru de învățare combinat, deoarece încercăm să gândim o informație specifică, apoi să formăm textul în minte și, în cele din urmă, să folosim combinația potrivită de cuvinte în formă scrisă.

Ajută în cazul celor cu dislexie

Scrisul cursiv este o parte integrantă a activității cu elevii care suferă de dislexie. 

”Pentru că toate literele în cursiv încep pe o linie de bază și pentru că stiloul se mișcă fluid de la stânga la dreapta, cursivul este mai ușor de învățat pentru elevii dislexici care au probleme în formarea corectă a cuvintelor”, a declarat Deborah Spear, terapeut academic, scrie Epica.

Listele de acțiuni cotidiene, mai aproape de realizare

Scrieți-vă lista de lucruri de făcut într-o listă cu o bifare simplă și încercați să respectați ordinea prin ”delistarea” a tot ceea ce s-a finalizat.

Aceasta este o modalitate eficientă de a fi organizat și solid cu sarcinile tale.

Calmează nervii

Scrierea caligrafică, pe caietele liniate, poate aduce o stare de calmitate celui care scrie ”Voi fi mai liniștit" de cel puțin 20 de ori pe zi vă poate influența mentalitatea și se poate stabili treptat ca un mod de comportament. ”Acest lucru calmează de fapt persoana și recalifică creierul", spune dr. Marc Seifer, un expert în scrierea caligrafică.

Ascute gândirea critică

Alegerea cuvintelor potrivite poate fi o propunere dificilă. Alegerea acestui cuvânt în locul altuia creează o dilemă care ne expune la gândirea critică.

Atunci când scrieți de mână în jurnal, în comparație cu dactilografierea sau chiar atingerea cu degetul a unui ecran, vă permite să vă gândiți mai temeinic la informațiile pe care le înregistrați.

Ameliorează depresia și anxietatea

Folosiți scrisul de mână ca medicament de fiecare dată când vă simțiți emoțional, deprimat sau anxios.

Atunci când vă simțiți trist sau stresat, materializarea gândurilor prin scrierea în jurnal poate fi o terapie fantastică care vă va ajuta să vă depășiți temerile și să fiți mai calm în fața oricărei situații confuze.

Vă face un scriitor mai bun

Inspirația, de cele mai multe ori, vine și ca urmare a scrisului de mână. Statul în fața unei pagini albe poate să îi blocheze pe cei mai mulți dintre noi, însă a scrie cu pixul poate să producă acel declin necesar pentru a înșira ideile care se învârt în minte.

Un studiu realizat în 2009, la Universitatea din Washington, a arătat că elevii din școlile primare care au scris eseuri doar cu stiloul nu numai că au scris mai mult decât colegii lor care au folosit tastatura, dar au scris și mai repede și cu propoziții mai complete.

Astfel, în baza acestor lucruri, este indicat ca măcar listele de cumpărături sau simplele notițe ori mesajele pentru cei dragi să fie scrise de mână.

Iar părinții să acorde o mai mare importanță orelor de caligrafie, ce în ultima vreme sunt tot mai ignorate, fără motiv, dar cu un preț mare în timp.

Citește și: Cât de greu este să înveți limba română. Yousuk Won: ”Scrierea și citirea, ușor de învățat, nu durează mult”. Unde apar problemele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel