Scrisori de dragoste ale lui Brâncuşi ajunse la Palat. Licitaţie importantă, cu numeroase valori de patrimoniu

O importantă licitaţie, ce vizează spiritualitatea culturală românească, va avea loc în data de 4 martie, la ora 19:00, la Palatul Cesianu-Racoviţă, din Bucureşti (Calea Victoriei nr. 151). Este vorba despre “O poveste de dragoste. Corespondenţa Brâncuşi, precum şi alte Hârtii Importante din Colecţia unui Scriitor”.

Constantin Brancusi si Florence Meyer

Fiindcă sculptorul de geniu Constantin Brâncuşi (1876- 1957) şi-a găsit răgazul de a şi iubi omeneşte, scrisorile de dragoste târziiadresate lui Florence Meyer (1911 – 1962) întinzându-se pe durata a două decenii – timpul în care a fost consumată povestea de dragoste dintre cei doi.

Florence Meyer a fost o dansatoare modernă americană, pasionată şi de fotografie, protejata lui Man Ray – mentorul lui Brâncuşi în această nobilă artă, de care sculptorul a fost atât de preocupat încât şi-a imortalizat pe film, în propriul atelier, stadiile lucrărilor sale, de la incipienţă, la nenumăratele variante intermediare şi până la final.

Preţul de pornire al licitaţiei pentru cele 15 scrisori este de 1000 de euro, ele fiind semnate ori cu numele “Brâncuşi”, ori cu pseudonimul intim “Morice”.

O “poartă a sărutului” reală, nu doar simbolică

Deşi scrisorile nu fac obiect de patrimoniu cultural românesc, conform reglementărilor de clasificare, ele sunt deosebit de importante pentru public şi instituţii, conturarea şi întregirea profilului marelui nostru artist fiind deosebit de utilă în plasarea corecte a imaginii sale atât în perimetrul artei, cât şi în cel al valorilor umane concrete, simple, palpabile.

De aceea, muzeele sunt încurajate să participe la achiziţionare acestora, conform declaraţiilor casei de licitaţie Artmark.

Expertizarea scrisorilor a dus la atestarea incontestabilă a originalităţii lor, ea fiind întreprinsă de către brâncuşologul internaţional de origine română dr. Radu Varia, membru al Academiei Regale a Scoţiei, Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere din Paris, al Academiei de Arte şi Ştiinţe din Salzburg.

Semnături olografe, volume şi hrisov de mii de euro

Licitaţia mai conţine şi valori de patrimoniu, precum hărţi vechi, manuscrise, miniaturi, lucrări cu semnătura olografă a marilor noştri scriitori Lucian Blaga, Mircea Eliade, Nicolae Labiş, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Liviu Rebreanu.

Preţurile de licitare cresc pentru valorile rare. Astfel, volumul "Antichităţile Pompeiului” (Grand Frontispice du Premier Volume des Antiquités de Pompeia), de Francesco Piranesi, 1804, împreună cu minunatele sale gravuri, care a aparţinut colecţionarului rus Nikolai Alexandrovich Kushelev-Bezborodko şi care provine din colecţia diplomatului Vasile Stoica, are preţul de pornire de 7000 de euro, iar hrisovul de împroprietărire emis de domnitorul Munteniei Constantin Brâncoveanu în anul 1709, atestat cu sigiliul şi semnătura sa, piesă deosebit de valoroasă, este pus în vânzare cu 4000 de euro.

Publicul, specialiştii şi instituţiile muzeale interesate sunt invitate să viziteze Casa de Licitaţie Artmak, din strada C.A. Rosetti, şi să participe la această licitaţie unică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel