Scrisoarea unei eleve la BAC 2014: Mi-ați DISTRUS viitorul

Scrisoare elevă bac 2014. Examenul de Bacalaureat 2014 (BAC 2014) nu a fost lipsit de incidente nici anul acesta. Printr-un moment tensionat a trecut, de exemplu, Georgiana-Carmen Turbureanu, unul dintre elevii acuzaţi de "tentativă de fraudă".

VEZI ȘI: Rezultate BAC 2014, edu.ro: Promovabilitate şi topul judeţelor


Scrisoare elevă bac 2014. Georgiana-Carmen Turbureanu nu a copiat nimic, ci a cedat, în cele din urmă, la multiplele insistenţe ale candidatului din banca din faţă, de a îi permite să îi ia ciornele de pe bancă, pentru a se putea inspira din ele la examen. În cele din urmă, eleva a fost eliminată din examen și, potrivit regulamentului, nu va mai putea putea susţine examenul de bacalaureat în următoarele două sesiuni.

Scrisoare elevă bac 2014. Georgiana-Carmen Turbureanu a redactat o scrisoare deschisă cu titlu: "Domnule profesor, mi-ați distrus viitorul", în care explică prin ce a trecut la examenul de Bacalaureat 2014.

Scrisoare elevă bac 2014. Iată scrisoarea elevei exmatriculate de la bacalaureat 2014

"Către: Ministerul Educației Naționale

ca urmare a răspunsului la cererea de suspendare înregistrată cu nr. 8526M/04.07.2014

Numele meu este Georgiana-Carmen Turbureanu și sunt o elevă a Colegiului Național „Al. Lahovari" din Rm. Vâlcea care a învățat constant pe toată perioada celor 12 ani de studii preuniversitare și care în această vară trebuia să susțină examenul de admitere la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București.

Pe 2 iulie, în cadrul probei la matematică din examenul de bacalaureat, într-o sală scăpată de sub control de supraveghetori, am cedat la multiplele insistențe ale unui alt candidat aflat în banca din față, de a-i permite să-mi ia din ciorne pentru a se inspira din ele în rezolvarea subiectelor.

Cu aproximativ un sfert de oră înainte de expirarea timpului alocat probei, Președintele Comisiei de Supraveghere nr. 526, prof. Adrian-Eugen Burlan, a găsit două ciorne de-ale mele asupra candidatului din față. Decizia dumnealui a fost să elimine din examen nu doar candidatul care a încercat să fraudeze examenul, ci să mă elimine și pe mine sub aceeași acuzație de „tentativă de fraudă".

În jurul orei 14 a aceleiași zile, împreună cu mama mea și fratele meu, m-am întors la centrul de examinare și am cerut dovada că aș fi fraudat. În prezența Inspectorului Școlar General al ISJ Vâlcea, prof. Ion Gherghinaru, prof. Burlan ne-a prezentat un mic fragment din înregistrarea video în care se observa că am cedat la insistențe și mi-am reașezat ciornele pe bancă astfel încât candidatul din față să le poată ajunge. Deși mama și fratele au încercat să explice că această faptă nu poate fi considerată tentativă de fraudă, inspectorul și președintele au respins categoric explicațiile și ne-au sugerat să depunem o contestație la Inspectorat care să fie analizată de Comisia Județeană de Bacalaureat.

În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al ISJ Vâlcea, prof. Isabella Ioniță, a comunicat presei (Agerpres) că toate cazurile de tentativă de fraudă înregistrate în Vâlcea în cadrul probei la matematică au implicat folosirea telefonului mobil. Aceasta este o declarație falsă, mai ales că eu mi-am lăsat telefonul acasă și nu am intrat cu el în centrul de examinare în dimineața probei la matematică, motiv pentru care a trebuit mai întâi să ajung acasă să explic situația familiei și apoi să mă întorc cu mama și fratele la centrul de examinare pentru a cere să ni se arate înregistrarea video.

VEZI ȘI: BAC 2014. Anchetă, după ce un tânăr a murit după examenul de bac

Contestația cu nr. 2398/3.07.2014 a fost depusă de mama mea în dimineața zilei de 3 iulie, în jur de ora 10, după ce am fost împreună cu mama în audiență pe rând, la Președintele Comisiei Județene de Bacalaureat, prof. Liviu Vlădescu, și la reprezentantul MEN din cadrul Comisiei Județene de Bacalaureat. În contestație se aduce ca argument art. 9, alin. (6) din Ordinului privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național – 2014 nr. 4923/29.08.2013, care vine în completarea ordinului nr. 4799/31.08.2010 privind „Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat – 2011", ambele acte fiind puse la dispoziție pe pagina principală a examenului de bacalaureat 2014, bacalaureat.edu.ro. Acest aliniat precizează că un candidat se consideră vinovat de „tentativă de fraudă" și se pedepsește cu eliminarea din examen, atunci când încalcă regulile de la alin. (3) și (4). Aceste reguli se referă la interdicția de a avea materiale inclusiv „ciorne sau lucrări ale altor candidați" (alin. 3) sau mijloace electronice de calcul sau de comunicare (alin.4), „care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor".

Asupra mea nu a fost găsit niciun material („ciorne sau lucrări ale altor candidați") sau dispozitiv („telefon mobil") pe care le-aș fi putut folosi în rezolvarea subiectelor la proba de matematică, după cum în viața mea de elev niciodată nu am încercat să fraudez vreun examen.

În jurul orei 14, la aproximativ 4 ore de la depunerea contestației, mama mea a revenit la Inspectorat pentru a întreba dacă s-a luat o decizie în privința contestației, având în vedere că programul de lucru este până la 16:30 și proba la biologie era în ziua următoare, pe 4 iulie. Secretarul Comisiei Județene de Bacalaureat, prof. Ion Vlăsceanu, a declarat că „așteaptă dintr-un moment în altul răspunsul de la Minister", fără a oferi explicații de ce este necesar un răspuns din partea Ministerului.

Decizia Comisiei Județene de Bacalaureat a fost comunicată prin telefon mamei mele, tot de prof. Vlăsceanu, după sfârșitul programului de lucru, la ora 16:35 și a fost negativă, de respingere a contestației și păstrare a interdicției de a participa la ultima probă de bacalaureat, de pe 4 iulie. Nu ni s-a dat nicio explicație, sub pretextul că dumnealui este „doar secretarul", și nici nu am primit vreun răspuns oficial, în formă scrisă, nici până astăzi, 7 iulie.

În disperare de cauză, în dimineața zilei de 4 iulie, la ora 7:54 am trimis la [email protected] o cerere de suspendare a procesului verbal nr. 2/02.07.2014 de eliminare a candidatului și la 8:03, aceeași cerere [email protected], ca să mi se permită accesul pentru susținerea ultimei probe, până la reanalizarea cazului, având în vedere că dacă ulterior se constată că eliminarea mea s-a făcut pe temei fals, timpul nu mai poate fi dat înapoi. Apoi m-am prezentat la centrul de examinare să susțin proba la biologie, dar nu mi s-a permis accesul, din cauză că niciuna dintre aceste două instituții nu mi-a luat în calcul solicitarea. Am primit doar un răspuns tardiv și evaziv de la Minister prin poștă electronică la ora 14:58 (la 3 ore după terminarea examenului), în care se lasă întreaga responsabilitate a cazului în sarcina Comisiei Județene de Bacalaureat.

Din presa locală (Vocea Vâlcii) am aflat că inspectorul Gherghinaru ar fi anunțat că decizia în privința contestației se află la avizier și că prof. Burlan ar fi decis să mi se permită să redau examenul de bacalaureat în sesiunea din toamnă, iar Comisia Județeană de Bacalaureat și-ar fi însușit această decizie. Împreună cu mama mea am verificat atât avizierul Inspectoratului, cât și al centrului de examinare, însă nu am putut găsi niciunde o decizie în privința contestației. Mai mult, cât timp este păstrată acuzația de „tentativă de fraudă", conform ordinului nr. 4923/29.08.2013, dar și ordinului nr. 4799/31.08.2010 (art. 96, alin. 1), pedeapsa presupune interdicția de a participa la următoarele două sesiuni de bacalaureat.

Într-o încercare de a acoperi în continuare ilegalitățile comise în cazul meu, în dimineața acestei zile, în jurul orei 9:30, mama mea a fost contactată telefonic de secretarul Vlăsceanu care i-a spus că ar exista o „neconcordanță" în privința pedepselor pentru „tentativă de fraudă" între metodologie și „procedura" care le-a fost comunicată de Minister. Dacă se referă la ordinele 4923/29.08.2013 și 4799/31.08.2010, între ele nu există nicio astfel de „neconcordanță", ordinul din 2013 adăugând doar clarificări (deci, completând ordinul anterior) privind ce fapte se încadrează la „tentativă de fraudă", așa cum se poate observa comparând art. 9, alin. (6) din ordinul nr. 4923/29.08.2013 cu art. 96, alin. (1) din ordinul nr. 4799/31.08.2010.

Președintele Comisiei de Supraveghere nr. 526, prof. Adrian-Eugen Burlan, a decis pe 2 iulie să mă elimine din examenul de bacalaureat pe motiv de „tentativă de fraudă" și anunță prin canale neoficiale că mi-ar permite să redau examenul în sesiunea din toamnă. Ambele decizii sunt ilegale, făcându-se cu încălcarea prevederilor ordinelor date de Minister, valabile pentru această sesiune de bacalaureat.

Întrucât procesul verbal nr. 2/02.07.2014 de sancționare a candidatului Georgiana-Carmen Turbureanu conține decizia de „eliminare a candidatei din examen pentru tentativă de fraudă" și nu a fost „tentativă de fraudă" ținând cont de ordinul nr. 4923/29.08.2013, solicit MEN declararea nulității absolute a acestui proces verbal", scrie Georgiana-Carmen Turbureanu.

SURSA: Criterii.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel