Scrisoarea unei eleve la BAC 2014: Mi-ați DISTRUS viitorul

Anca Murgoci / 07 iul 2014 / 20:29
Salveaza PDF Print Comentarii

Scrisoare elevă bac 2014. Examenul de Bacalaureat 2014 (BAC 2014) nu a fost lipsit de incidente nici anul acesta. Printr-un moment tensionat a trecut, de exemplu, Georgiana-Carmen Turbureanu, unul dintre elevii acuzaţi de "tentativă de fraudă".

VEZI ȘI: Rezultate BAC 2014, edu.ro: Promovabilitate şi topul judeţelor


Scrisoare elevă bac 2014. Georgiana-Carmen Turbureanu nu a copiat nimic, ci a cedat, în cele din urmă, la multiplele insistenţe ale candidatului din banca din faţă, de a îi permite să îi ia ciornele de pe bancă, pentru a se putea inspira din ele la examen. În cele din urmă, eleva a fost eliminată din examen și, potrivit regulamentului, nu va mai putea putea susţine examenul de bacalaureat în următoarele două sesiuni.

Scrisoare elevă bac 2014. Georgiana-Carmen Turbureanu a redactat o scrisoare deschisă cu titlu: "Domnule profesor, mi-ați distrus viitorul", în care explică prin ce a trecut la examenul de Bacalaureat 2014.

Scrisoare elevă bac 2014. Iată scrisoarea elevei exmatriculate de la bacalaureat 2014

"Către: Ministerul Educației Naționale

ca urmare a răspunsului la cererea de suspendare înregistrată cu nr. 8526M/04.07.2014

Numele meu este Georgiana-Carmen Turbureanu și sunt o elevă a Colegiului Național „Al. Lahovari" din Rm. Vâlcea care a învățat constant pe toată perioada celor 12 ani de studii preuniversitare și care în această vară trebuia să susțină examenul de admitere la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București.

Pe 2 iulie, în cadrul probei la matematică din examenul de bacalaureat, într-o sală scăpată de sub control de supraveghetori, am cedat la multiplele insistențe ale unui alt candidat aflat în banca din față, de a-i permite să-mi ia din ciorne pentru a se inspira din ele în rezolvarea subiectelor.

Cu aproximativ un sfert de oră înainte de expirarea timpului alocat probei, Președintele Comisiei de Supraveghere nr. 526, prof. Adrian-Eugen Burlan, a găsit două ciorne de-ale mele asupra candidatului din față. Decizia dumnealui a fost să elimine din examen nu doar candidatul care a încercat să fraudeze examenul, ci să mă elimine și pe mine sub aceeași acuzație de „tentativă de fraudă".

În jurul orei 14 a aceleiași zile, împreună cu mama mea și fratele meu, m-am întors la centrul de examinare și am cerut dovada că aș fi fraudat. În prezența Inspectorului Școlar General al ISJ Vâlcea, prof. Ion Gherghinaru, prof. Burlan ne-a prezentat un mic fragment din înregistrarea video în care se observa că am cedat la insistențe și mi-am reașezat ciornele pe bancă astfel încât candidatul din față să le poată ajunge. Deși mama și fratele au încercat să explice că această faptă nu poate fi considerată tentativă de fraudă, inspectorul și președintele au respins categoric explicațiile și ne-au sugerat să depunem o contestație la Inspectorat care să fie analizată de Comisia Județeană de Bacalaureat.

În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al ISJ Vâlcea, prof. Isabella Ioniță, a comunicat presei (Agerpres) că toate cazurile de tentativă de fraudă înregistrate în Vâlcea în cadrul probei la matematică au implicat folosirea telefonului mobil. Aceasta este o declarație falsă, mai ales că eu mi-am lăsat telefonul acasă și nu am intrat cu el în centrul de examinare în dimineața probei la matematică, motiv pentru care a trebuit mai întâi să ajung acasă să explic situația familiei și apoi să mă întorc cu mama și fratele la centrul de examinare pentru a cere să ni se arate înregistrarea video.

VEZI ȘI: BAC 2014. Anchetă, după ce un tânăr a murit după examenul de bac

 

Contestația cu nr. 2398/3.07.2014 a fost depusă de mama mea în dimineața zilei de 3 iulie, în jur de ora 10, după ce am fost împreună cu mama în audiență pe rând, la Președintele Comisiei Județene de Bacalaureat, prof. Liviu Vlădescu, și la reprezentantul MEN din cadrul Comisiei Județene de Bacalaureat. În contestație se aduce ca argument art. 9, alin. (6) din Ordinului privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național – 2014 nr. 4923/29.08.2013, care vine în completarea ordinului nr. 4799/31.08.2010 privind „Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat – 2011", ambele acte fiind puse la dispoziție pe pagina principală a examenului de bacalaureat 2014, bacalaureat.edu.ro. Acest aliniat precizează că un candidat se consideră vinovat de „tentativă de fraudă" și se pedepsește cu eliminarea din examen, atunci când încalcă regulile de la alin. (3) și (4). Aceste reguli se referă la interdicția de a avea materiale inclusiv „ciorne sau lucrări ale altor candidați" (alin. 3) sau mijloace electronice de calcul sau de comunicare (alin.4), „care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor".

Asupra mea nu a fost găsit niciun material („ciorne sau lucrări ale altor candidați") sau dispozitiv („telefon mobil") pe care le-aș fi putut folosi în rezolvarea subiectelor la proba de matematică, după cum în viața mea de elev niciodată nu am încercat să fraudez vreun examen.

În jurul orei 14, la aproximativ 4 ore de la depunerea contestației, mama mea a revenit la Inspectorat pentru a întreba dacă s-a luat o decizie în privința contestației, având în vedere că programul de lucru este până la 16:30 și proba la biologie era în ziua următoare, pe 4 iulie. Secretarul Comisiei Județene de Bacalaureat, prof. Ion Vlăsceanu, a declarat că „așteaptă dintr-un moment în altul răspunsul de la Minister", fără a oferi explicații de ce este necesar un răspuns din partea Ministerului.

Decizia Comisiei Județene de Bacalaureat a fost comunicată prin telefon mamei mele, tot de prof. Vlăsceanu, după sfârșitul programului de lucru, la ora 16:35 și a fost negativă, de respingere a contestației și păstrare a interdicției de a participa la ultima probă de bacalaureat, de pe 4 iulie. Nu ni s-a dat nicio explicație, sub pretextul că dumnealui este „doar secretarul", și nici nu am primit vreun răspuns oficial, în formă scrisă, nici până astăzi, 7 iulie.

În disperare de cauză, în dimineața zilei de 4 iulie, la ora 7:54 am trimis la [email protected] o cerere de suspendare a procesului verbal nr. 2/02.07.2014 de eliminare a candidatului și la 8:03, aceeași cerere [email protected], ca să mi se permită accesul pentru susținerea ultimei probe, până la reanalizarea cazului, având în vedere că dacă ulterior se constată că eliminarea mea s-a făcut pe temei fals, timpul nu mai poate fi dat înapoi. Apoi m-am prezentat la centrul de examinare să susțin proba la biologie, dar nu mi s-a permis accesul, din cauză că niciuna dintre aceste două instituții nu mi-a luat în calcul solicitarea. Am primit doar un răspuns tardiv și evaziv de la Minister prin poștă electronică la ora 14:58 (la 3 ore după terminarea examenului), în care se lasă întreaga responsabilitate a cazului în sarcina Comisiei Județene de Bacalaureat.

Din presa locală (Vocea Vâlcii) am aflat că inspectorul Gherghinaru ar fi anunțat că decizia în privința contestației se află la avizier și că prof. Burlan ar fi decis să mi se permită să redau examenul de bacalaureat în sesiunea din toamnă, iar Comisia Județeană de Bacalaureat și-ar fi însușit această decizie. Împreună cu mama mea am verificat atât avizierul Inspectoratului, cât și al centrului de examinare, însă nu am putut găsi niciunde o decizie în privința contestației. Mai mult, cât timp este păstrată acuzația de „tentativă de fraudă", conform ordinului nr. 4923/29.08.2013, dar și ordinului nr. 4799/31.08.2010 (art. 96, alin. 1), pedeapsa presupune interdicția de a participa la următoarele două sesiuni de bacalaureat.

Într-o încercare de a acoperi în continuare ilegalitățile comise în cazul meu, în dimineața acestei zile, în jurul orei 9:30, mama mea a fost contactată telefonic de secretarul Vlăsceanu care i-a spus că ar exista o „neconcordanță" în privința pedepselor pentru „tentativă de fraudă" între metodologie și „procedura" care le-a fost comunicată de Minister. Dacă se referă la ordinele 4923/29.08.2013 și 4799/31.08.2010, între ele nu există nicio astfel de „neconcordanță", ordinul din 2013 adăugând doar clarificări (deci, completând ordinul anterior) privind ce fapte se încadrează la „tentativă de fraudă", așa cum se poate observa comparând art. 9, alin. (6) din ordinul nr. 4923/29.08.2013 cu art. 96, alin. (1) din ordinul nr. 4799/31.08.2010.

Președintele Comisiei de Supraveghere nr. 526, prof. Adrian-Eugen Burlan, a decis pe 2 iulie să mă elimine din examenul de bacalaureat pe motiv de „tentativă de fraudă" și anunță prin canale neoficiale că mi-ar permite să redau examenul în sesiunea din toamnă. Ambele decizii sunt ilegale, făcându-se cu încălcarea prevederilor ordinelor date de Minister, valabile pentru această sesiune de bacalaureat.

Întrucât procesul verbal nr. 2/02.07.2014 de sancționare a candidatului Georgiana-Carmen Turbureanu conține decizia de „eliminare a candidatei din examen pentru tentativă de fraudă" și nu a fost „tentativă de fraudă" ținând cont de ordinul nr. 4923/29.08.2013, solicit MEN declararea nulității absolute a acestui proces verbal", scrie Georgiana-Carmen Turbureanu.

SURSA: Criterii.ro

VOTEAZA ARTICOLUL
+4

STIRE RECOMANDATA

Sociolog, previziune cruntă pentru USR, partidul lui Nicușor Dan

Roxana Covrig / 16 ian, 23:24

Nicusor Dan EXCLUSIV 

Partide politice

Sociologul Alfred Bulai nu vede viitorul USR, decât în cazul unei schimbări majore în interiorul partidului. 

Gene Cernan, astronaut, a murit

16 ian, 23:01

Array ( [id] => 529484 [title] => Gene Cernan, astronaut, a murit [supratitle] => [description] =>

Ultimul om care a pășit pe lună, a decedat. Anunțul a fost făcut de NASA. 

[title_homepage] => A MURIT ultimul ASTRONAUT care a călcat pe lună [description_homepage] => [title_rss] => [description_rss] => [title_tpu] => [content] =>

Eugene Andrew Cernan a fost  un astronaut american, membru al echipajului spațial Apollo 17, al 11-lea om care a pășit pe suprafața Lunii.

Cernan avea 83 de ani. 

[citeste si]

[allow_comments] => 0 [keywords] => [source] => [author] => [author_id] => 176 [old_id] => 0 [old_entity_id] => 0 [editor] => 176 [reporter] => 0 [gplusid] => [date_published] => 2017-01-16 23:01:13 [date_updated] => 2017-01-16 23:01:13 [date_in] => 0000-00-00 00:00:00 [date_out] => 0000-00-00 00:00:00 [video_files] => 0 [audio_files] => 0 [image_files] => 1 [other_files] => 0 [article_status] => 3 [article_main_type] => 0 [article_type] => standard [summary] => [custom_article_type] => [slug] => gene-cernan-astronaut-a-murit [meta_info] => [old_show_id] => 0 [old_star_id] => 0 [old_type] => [subtitle] => [connection] => [tdr_special_tag] => [media] => Array ( [images] => Array ( [0] => Array ( [id] => 523404 [media_type] => image [description] => [filename] => doliu_dcnews_54600600.png [datedir] => 201701 [upload_date] => 2017-01-13 20:34:55 [preview] => [source] => [ingallery] => 1 [am_description] => [promo] => 0 [link] => https://www.dcnews.ro/foto_523404__529484.html ) ) ) ) 1
6 sfaturi inedite pentru economisirea banilor

16 ian, 17:13

Array ( [id] => 529431 [title] => 6 sfaturi inedite pentru economisirea banilor [supratitle] => [description] =>

De multe ori încercăm prin metode proprii să strângem bani, dar tot de atâtea ori nu reușim să ducem la bun sfârșit ceea ce ne propunem. Click.ro îți prezintă câteva sfaturi inedite pentru economisirea banilor

[title_homepage] => [description_homepage] => [title_rss] => [description_rss] => [title_tpu] => [content] =>

Fă economie la agentul termic - Iarna, cheltuieşti mulţi bani cu încălzirea locuinţei, însă poţi face economii substanţiale dacă ştii la ce trucuri să apelezi. De exemplu, în Estonia, locuitorii preferă să aprindă radiatorul electric doar pe timpul nopţii, când energia este mai ieftină. Pe parcursul zilei, aceştia încălzesc în cuptor cărămizi, iar apoi deschid uşa cuptorului şi aşază în faţa acesteia un ventilator. În acest fel călura este răspândită în casă. 

Cumpără haine de calitate la preţuri mici  - Ştiai că îţi poţi cumpăra haine de firmă la preţuri de nimic? Tot ce trebuie să faci este să colinzi într-o zi oraşul în căutarea magazinelor gen Outlet. Aici vei avea surpriza să găseşti îmbrăcăminte din colecţiile trecute la preţuri extrem de mici. Evident, poţi opta şi pentru magazinele care vând haine second hand. Dacă nu eşti adeptul magazinelor la mâna a doua, vânează perioada marilor reduceri.

Nu arunca lucrurile uzate – Asta, pentru că s-ar putea ca cineva să aibă nevoie de ele. Cel mai bine ar fi să le donezi. De exemplu, americanii apelează din ce în ce mai des la site-uri unde oamenii oferă gratuit tot felul de lucruri, de la haine, la încălţăminte, obiecte de mobilier până la tot felul de fleacuri neînsemnate. Ai putea dona şi tu din hainele pe care nu le mai porţi. Astfel vei ajuta pe altcineva să economisească bani.

Cumpără electrocasnice la mâna a doua – Dacă ai nevoie de un frigider, de un aragaz, cuptor, teevizor sau de aparate electrocasnice de dimensiuni mai mici, recomandat ar fi să le achiziţionezi la mâna a doua. Alege produsele de pe site-urile marilor magazine de profil. Vei primi bon fiscal, factură, garanţie şi toate documentele care însoţesc, în mod normal, orice produs nou.

Redu consumul de energie electrică – Ştiai că finlandezii spală geamurile mai des, deoarece consideră că acestea, dacă sunt murdare sau prăfuite, împiedică pătrunderea razelor de soare în locuinţe? În acest fel, oamenii aprind lumina în case mai târziu şi fac economie la facturi. Pentru a reduce consumul de lumină, scoate aparatele electrice din priză când nu eşti acasă, închide becurile când ieşi din cameră, cumpără un termostat pentru aparatul de aer condiţionat şi pentru centrala termică.

[citeste si]

[allow_comments] => 0 [keywords] => [source] => [author] => [author_id] => 178 [old_id] => 0 [old_entity_id] => 0 [editor] => 178 [reporter] => 0 [gplusid] => [date_published] => 2017-01-16 17:13:41 [date_updated] => 2017-01-16 17:13:41 [date_in] => 0000-00-00 00:00:00 [date_out] => 0000-00-00 00:00:00 [video_files] => 0 [audio_files] => 0 [image_files] => 1 [other_files] => 0 [article_status] => 3 [article_main_type] => 0 [article_type] => standard [summary] => [custom_article_type] => [slug] => 6-sfaturi-inedite-pentru-economisirea-banilor [meta_info] => [old_show_id] => 0 [old_star_id] => 0 [old_type] => [subtitle] => [connection] => [tdr_special_tag] => [media] => Array ( [images] => Array ( [0] => Array ( [id] => 518314 [media_type] => image [description] => [filename] => bani_lei_1_56943800.jpg [datedir] => 201611 [upload_date] => 2016-11-16 10:59:48 [preview] => [source] => [ingallery] => 1 [am_description] => [promo] => 0 [link] => https://www.dcnews.ro/foto_518314__529431.html ) ) ) ) 1
HOROSCOP, marți, 17 ianuarie 2017

16 ian, 16:37

Array ( [id] => 529425 [title] => HOROSCOP, marți, 17 ianuarie 2017 [supratitle] => [description] => [title_homepage] => [description_homepage] => [title_rss] => [description_rss] => [title_tpu] => [content] =>

Berbec

Lupta sa-ti recapeti independenta totala, pentru ca nu dai randament daca esti nevoit doar sa urmezi indicatii date de altii. Daca ai libertate de miscare, de decizie, de actiune, rezultatele ar fi net superioare, ca atare ai tot dreptul sa te opui, pentru a face totul pe cont propriu asa cum crezi de cuviinta. Nu accepta sa ti se spuna ce sa faci, incotro s-o iei, cum sa gandesti sau cum sa actionezi, de vreme ce ai si tu propriile pareri, care se vor dovedi a fi mult mai bune. Nu accepta umilinta, supunerea, dominarea altora, nu lasa pe cei, aparent, mai puternici sa te transforme intr-un simplu executant al unor ordine!

Taur

Daca vezi ca apar numai piedici in planurile incepute candva, n-ar fi rau sa asculti parerile celor din jur care te incurajeaza sa schimbi directia. Poate tu inca mai speri ca mai ajungi undeva, poate incapatanarea si ambitia nu te lasa sa renunti inca, desi vezi cu ochii tai ca nu mai ajungi nicaieri, dar daca intelegi totusi ca tot efortul tau e in zadar si roadele nu vor sa apara, ar fi bine sa incerci altceva. Nu poti admite faptul ca renuntarea ar fi solutia, dar nu e deloc o renuntare, ci doar o schimbare de macaz, pornind pe o cale paralela, folosindu-te de rezultatele partiale de pana acum. E doar alta viziune!

Gemeni

Ajungi la capatul unui proiect care isi arata deja urmarile palpabile. Poate efectele sunt si de natura financiara, dincolo de satisfactia muncii implinite, deci cu atat mai mare e bucuria. A fost un efort colectiv, nu ai fi ajuns aici fara contributia unui grup mai larg de persoane, iar acum a venit momentul sa va apreciati unii altora rolul jucat, sa va aratati reciproc recunostinta si sa impartiti echitabil roadele. E o zi cu iz festiv, pentru ca ai ceva minunat de sarbatorit alaturi de alte persoane care au fost alaturi de tine in ultima perioada. Impreuna ati depus eforturi, iar acum, tot impreuna, celebrati cu bucurie victoria!

Rac 

Cele mai bune sfaturi vin azi din propria ta intuitie, ca atare fa putina liniste in mintea ta ca sa auzi corect ce-ti transmite. Tu ai un fler aparte, toata lumea stie ca presimti anumite aspecte in cele mai mici detalii, si acelasi lucru se intampla si azi. In adancul inimii tale sau in cele mai ascunse unghere ale mintii tale se ascunde cea mai eficienta solutie la problemele care te framanta.

Ai invatat deja lectia, stii care e raspunsul la dilema ta actuala, deci ajunge doar sa cobori un pic in sinele tau cel mai profund, in experienta ta de viata, si sa scoti de acolo, la lumina, solutia optima. Singur stii ce e de facut, nu ai nevoie de sfaturile altora.

Leu 

Te simti ciudat intr-un anturaj in care, altadata, erai ca acasa, dar de data aceasta te incearca o emotie greu de controlat. Parca ai presimti ca una din persoanele care iti tin companie are ceva de ascuns, de aceea preferi sa tii distanta si sa nu te deschizi prea mult in fata sa. Poate ar fi bine sa mai astepti o vreme, sa va cunoasteti mai bine, sa capatati incredere unii in altii, inainte de a incepe sa va expuneti fiecare detaliile cele mai personale. Unii abia asteapta sa afle ceva interesant despre tine si apoi sa spuna la toata lumea ce au aflat, deci discretia si respectarea intimitatii ar fi recomandabile.

Fecioara 

Esti blocat intr-un punct din care nimic nu mai misca, nimic nu mai inainteaza. Nu te crampona de un banal hop, nu e nici primul, nici ultimul din planurile tale in desfasurare. Daca trebuie sa stai pe loc, e semn ca e bine sa mai analizezi un pic situatia: de unde vii si incotro mergi, pe ce resurse te bazezi, pentru ca sigur ai scapat ceva din vedere. Ca atare nu trata acest impas ca pe capatul eforturilor tale inainte de a renunta, ci dimpotriva, ca pe o necesitate urgenta de a cerceta profund cum stau lucrurile. Le vei vedea altfel, vei gasi solutii si apoi le vei pune in aplicare pentru a duce mai departe ce ai inceput. Chibzuieste deci, la rece, pentru ca informatiile cele mai bune vin catre tine din diverse directii.

Citeste mai multe pe teotrandafir.com

[allow_comments] => 0 [keywords] => [source] => [author] => [author_id] => 3 [old_id] => 0 [old_entity_id] => 0 [editor] => 3 [reporter] => 0 [gplusid] => [date_published] => 2017-01-16 16:37:02 [date_updated] => 2017-01-16 16:37:02 [date_in] => 0000-00-00 00:00:00 [date_out] => 0000-00-00 00:00:00 [video_files] => 0 [audio_files] => 0 [image_files] => 1 [other_files] => 0 [article_status] => 3 [article_main_type] => 0 [article_type] => standard [summary] => [custom_article_type] => [slug] => horoscop-mar-i-17-ianuarie-2017 [meta_info] => [old_show_id] => 0 [old_star_id] => 0 [old_type] => [subtitle] => [connection] => [tdr_special_tag] => [media] => Array ( [images] => Array ( [0] => Array ( [id] => 523552 [media_type] => image [description] => [filename] => horoscop_29094800.jpeg [datedir] => 201701 [upload_date] => 2017-01-16 16:35:55 [preview] => [source] => [ingallery] => 1 [am_description] => [promo] => 0 [link] => https://www.dcnews.ro/foto_523552__529425.html ) ) ) ) 1

TOP STIRI CELE MAI...


antena3.ro

comunicate de presaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Designed by PROGRAPHICS

Studiul de Audienta si Trafic Internet
nxt.m