Scrisoare ambasade. Iordache: Ingrijorările nu au niciun motiv

Florin Iordache: Codruţa, go home!
Florin Iordache: Codruţa, go home!

Îngrijorările manifestate de o serie de ambasade în legătură cu legislaţia penală românească nu au niciun fel de motiv, consideră preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache. 

Acesta a fost întrebat la Parlament în legătură cu scrisoarea celor 12 state partenere ale României privind posibila îngreunare a colaborării în domeniul juridic după modificările aduse Codurilor penale. 

"Înţeleg că a apărut o scrisoare din partea ambasadelor care îşi manifestă o serie de îngrijorări. Eu consider că aceste îngrijorări nu au niciun fel de motiv - cei care şi-au exprimat aceste îngrijorări, atâta timp cât nu sunt nişte precizări concrete - cele care vizează Codul de procedură penală, pentru că Cpp este în acest moment supus controlului de constituţionalitate la CCR, cred că în a doua jumătate a lunii sau la începutul lunii iulie va fi supus controlului de constituţionalitate. Şi, ca de fiecare dată, dacă CCR va constata că anumite articole nu sunt în concordanţă cu Constituţia, fără îndoială vor reveni în Parlament şi le vom modifica. Dar, aşa cum sunt făcute, nu dau niciun motiv pentru a fi îngrijoraţi, pentru că, prin acel Cod de procedură penală, nu am făcut decât să punem în concordanţă legislaţia noastră atât cu directivele europene, cât şi cu deciziile Curţii", a precizat Iordache. 

În ceea ce priveşte îngrijorările faţă de Codul penal, el a amintit că, deocamdată, acesta se află în dezbaterea Comisiei parlamentare speciale. 

"Codul penal deocamdată, după ce am parcurs cred jumătate din el, va continua săptămâna viitoare. Nici noi nu ştim cum va arăta în urma dezbaterilor, dar, aşa cum va ieşi din comisie şi va fi discutat în Senat şi ulterior în Camera Deputaţilor, va fi supus controlului de constituţionalitate. Lupta anticorupţie va continua. (...) Şi acele îngrijorări - că anumite tratate sau acorduri internaţionale ar fi într-un fel sau altul prejudiciate - fără îndoială că odată cu adoptarea de către Parlament, prin controlul Curţii şi promulgate de preşedinte, vor fi nişte modificări bune", a spus Iordache. 

Colaborare cu Comisia de la Veneția

Deputatul PSD a susţinut că a existat mereu o colaborare cu Comisia de la Veneţia. 

"Aşa cum am făcut şi cu legile Justiţiei, ne-am sfătuit (n.r. - cu Comisia de la Veneţia). Şi deciziile CCR aş vrea ca cei care sunt într-un fel îngrijoraţi să citească deciziile Curţii la cele trei legi, să vadă că sunt în concordanţă şi cu legislaţia românească, dar şi cu observaţiile şi propunerile Comisiei de la Veneţia. (...) La Codul de procedură penală am ţinut cont în primul rând de directivele europene, de hotărârile CEDO, de zecile de decizii de neconstituţionalitate ale CCR. Deci una peste alta ne dorim să fie nişte legi mai bune, în concordanţă cu Constituţia şi cu directivele europene. Comisia de la Veneţia se va pronunţa cel mult pe legile Justiţiei. Nu au legătură legile Justiţiei cu Codurile penale sau de procedură penală. (...) Dar în acelaşi timp cred că Comisia de la Veneţia a fost şi ar trebui să răspundă şi pe respectarea deciziilor CCR. Din câte ştiu eu în acest moment avem cel puţin o decizie a CCR care nu e respectată. Despre acea nerespectare a deciziei CCR văd că treceţi prea uşor. Cred că nu trebuie să ne spună Comisia de la Veneţia că deciziile CCR sunt obligatorii şi sunt de imediată aplicabilitate", a mai spus preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei. 

Joi, SUA, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia, "parteneri şi aliaţi internaţionali ai României", au făcut "apel la toate părţile implicate în modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei". "România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale", se arăta în mesajul transmis de aceste ţări. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel