Scriitorul Arthur Suciu: De ce Mircea Badea a ajuns cel mai longeviv om de televiziune din postcomunism, alături de Andreea Esca

Mircea Badea
Mircea Badea

Arthur Suciu, scriitor, comunicator și publicist, specialist în discurs, a vorbit despre Mircea Badea, explicând de ce, în viziunea sa, a ajuns să fie cel mai longeviv om de televiziune din postcomunism, „alături de Andreea Esca”.

„Mircea Badea este, alături de Andreea Esca, cel mai longeviv om de televiziune din postcomunism. Dincolo de opțiunile sale politice, evoluția în televiziune a fost remarcabilă. Este, practic, cel mai important om de televiziune. 


"În gura presei" e un night show minimalist de unul singur, format care, din câte știu, nu mai există în altă parte. El reprezintă transformarea în emisiune a unei rubrici pe care Badea o ținea în vechea emisiune de dimineață, cea în care o avea drept partener pe Teo. Ceea ce face Badea e un fel de lectură a la Conu Leonida: citește presa la liber așa cum o citim toți. Succesul formatului are, la bază, cred tocmai această atitudine naturală. 


Badea nu e analist politic, deși are opinii politice. Nu e nici simplă vedetă de televiziune, deși este și asta. Tipul său e un hibrid politico-mediatic, care a devenit posibil datorită ironiei. Ironia l-a salvat pe Badea din multe situații grele și, datorită ei, el a putut juca adesea în trustul lui Voiculescu rolul de nebun care spune adevărul. 


Orice analiză a emisiunii scoate în evidență orientarea masivă către audiență. Badea este un histrion al audienței: schimbă subiectul la orice adiere a plictiselii și, când nu mai știe ce să spună, dă din mâini sau arată limba numai ca să nu piardă audiența. Cu toate acestea, nu lipsesc din emisiunea sa analizele mai complexe, care încalcă orice regulă despre cum se face o emisiune de televiziune. De altfel, Badea este remarcabil și prin ieșirea din contractul televizual, discutând în direct cu producătorul sau cameramanii, precum și prin autoreflexivitate, o trăsătură rar întâlnită în televiziune. 


Se pot spune multe despre Badea, nu și că nu ar fi un mare om de televiziune. În peisajul deprimant al mass-media din România, el e printre puținele exemple de succes real”, a scris Arthur Suciu pe Facebook.

VEZI ȘI: Cum a supraviețuit Mircea Badea la cutremurul din 1977: De-asta mai sunt în viață! - https://www.dcnews.ro/cum-a-supravietuit-mircea-badea-la-cutremurul-din-1977-de-asta-mai-sunt-in-viata_904575.html

VEZI ȘI: Mircea Badea: Pericolul numărul 1 pe pământ nu e nici războiul din Ucraina, nu e nici încălzirea globală - https://www.dcnews.ro/mircea-badea-pericolul-numarul-1-pe-pamant-nu-e-nici-razboiul-din-ucraina-nu-e-nici-incalzirea-globala_903040.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel