EXCLUSIV  Scriitoarea Mizumschi, despre oameni și cărți într-o lume dominată de tehnologie: Capacitatea analitică dispare și analfabetismul funcțional crește / video

Sursă foto: DCNews
Sursă foto: DCNews

Scriitoarea de limbă română, care trăiește în momentul de față în Arizona, Anca Mizumschi, a venit la DC News TV pentru un interviu de excepție unde a vorbit despre cărți și despre motivele pentru care oamenii nu mai citesc astăzi.

În trecut, oamenii priveau cititul ca pe o modalitate de a se distra. Astăzi, aceștia par să se distreze mai mult atunci când folosesc telefonul, tableta, televizorul sau calculatorul. Scriitoarea Anca Mizumschi a vorbit despre cum poți să concurezi pentru public cu toate acestea.

„Fenomenul nu e doar național, este global. În perioada în care eram noi studenți sau elevi de liceu, aveai două ore pe zi cu Ceaușescu la televizor și atunci, cumva, cărțile aveau altă greutate în viața ta pentru că atunci când citești o carte ești în lumea cărții respective și este o formă de evadare în imaginar, în construcția aceea ficțională și oamenii, într-o dictatură brutală, aveau nevoie de evadare, nu existau filme și cărțile aveau totuși circulație.

 Îmi aduc aminte cum povestea tatăl meu că lumea stătuse de cu noaptea la librărie, în stradă, să cumpere „Cel mai iubit dintre pământeni”. A fost un fel de emulație colectivă și nu o să se mai întâmple lucrul ăsta pentru că există, în primul rând, o ofertă mult mai numeroasă pe care vine informația și în al doilea rând, întreaga omenire citește din ce în ce mai puțin pentru că actul de a citi este un act care presupune efort intelectual, pe când tot restul informației vine ca o ploaie asupra ta, adică nu trebuie să faci nimic. Evident că ușurința asta are și un efect dăunător devastator pentru că nu ai selecție. 

Când optezi pentru a citi un titlu de carte, indiferent dacă este o carte de consum, este o selecție, pe când tot ce vezi pe toate canalele media reprezintă un bombardament permanent fără nicio selecție. E ca și cum ești expus virușilor într-o gripă și normal că ne îmbolnăvim. Așa cum ne îmbolnăvim de gripă, ne îmbolnăvim și de ceea ce se întâmplă la ora actuală, respectiv manipulare masivă, teorii ale conspirațiile pentru că oamenii din cauza faptului că nu mai citesc, nu mai au capacitate analitică să facă o comparație, o analiză, să vadă ce lucru sună fals. Pur și simplu absorbim, capacitatea analitică dispare, analfabetismul funcțional crește și asta ne face foarte vulnerabili.

Efortul intelectual de a citi o carte este și o metodă de a te apăra, de a înțelege, de a nu mai fi atât de vulnerabil și expus. Faptul că devenim niște victime foarte sigure este trist. În America se discută în momentul de față, interzicerea TikTok-ului prin lege. Nu interzicerea cred eu că este soluția, ci pur și simplu oamenii să nu mai fie atât de ușor de manipulat, să gândească puțin mai mult.”, a spus scriitoarea Anca Mizumschi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel