EXCLUSIV  Screening cancer colorectal. Dr. Alina Constantin, Ponderas: ”Înseamnă depistarea leziunilor precanceroase la pacienți asimptomatici, în faza incipientă”. Factorii de risc, simptome

foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Screeningul depistează în faze incipiente cancerul, când acesta încă nu afectează viața viitorului pacient. 

Dr. Alina Constantin, medic specialist Gastro Spitalul Ponderas, a vorbit, în cadrul dezbaterii ”Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare”, organizată astăzi, 20 mai 2022, de către DCMedia Group, despre screeningul cancerului colorectal, ”numărul trei la bărbați și numărul doi la femei, după cancerul de sân”.

”Ca mortalitate, reprezintă a doua cauză de deces și prima cauză de deces în Europa de Est și cea centrală”, a spus dr. Alina Constantin. Vezi mai mult aici

Vorbind despre screening, dr. specialist Alina Constantin a explicat, în primul rând, ce este și ce presupune: ”Screeningul cancerului colorectal înseamnă, de fapt, depistarea leziunilor precanceroase sau depistarea cancerului de colon, în faze incipiente, la pacienți cu risc mediu, practic la pacienți asimptomatici, fără istoric și fără leziuni depistate anterior”. 

În cadrul Spitalului Ponderas, un program pilot în acest sens a avut loc în 2019, ținând un an, până-n 2020. Vizați au fost 3000 de pacienți. 

Riscuri, simptome și prevenție

Dr. Alina Constantin a explicat că ”Societatea Europeană de Gastroenterologie pune accent pe simptome: sângerarea rectală, scaunul cu sânge, modificare a tranzitului intestinal, dureri și scăderea în greutate nejustificată. Factorii de risc sunt reprezentați de istoricul din familie, alcoolul în exces, consumul de carne procesată, obezitatea, bolile inflamatorii intestinale și fumatul.” 

Riscurile pot fi reduse, conform acesteia prin: creșterea cantității de fibre ingerate, activitate sportivă, intrarea în program de screening, limitarea alcoolului, oprirea fumatului și menținerea unei greutăți în limite normale. 

Vezi mai mult în video: 

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii ”Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare”, eveniment organizat de DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, StiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel