EXCLUSIV  Dr. Alina Constantin, despre cancerul colorectal: Prevenție, simptome, cum reduci riscul. Detaliul-important care îți salvează viața

Foto Pexels
Foto Pexels

Dr. Alina Constantin, medic specialist Gastro Spitalul Ponderas, a prezentat date din screening-ul care este în desfășurare în România. A vorbit despre prevenție, simptomele pentru cancerul colorectal, explicând totodată de ce este important screeningul.

„Ca incidență, cancerul colorectal este numărul trei la bărbați și numărul doi la femei, după cancerul de sân. Ca mortalitate, reprezintă a doua cauză de deces și prima cauză de deces în Europa de Est și cea centrală”, a spus Alina Constantin.

Ulterior, medicul Alina Constantin a explicat că acest tip de cancer poate fi prevenit prin testele de screening. Cei implicați în relații stabile acceptă mai ușor să facă screening, a subliniat Alina Constantin. 215.000 de decese se produc, anual, în Europa din cauza cancerului colorectal. 

„Societatea Europeană de Gastroenterologie pune accent foarte mult pe simptome, precum sângerare rectală, sânge depistat în scaun, prin testele de screening, o modificare în tranzitul intestinal, durere abdominală, lipsa apetitului și bineînțeles o scădere în greutate nejustificată. Ca factori de risc, alcool în exces, consum de carne procesată, obezitate, boli inflamatorii intestinale, fumatul. Cum putem reduce riscul? Să creștem cantitatea de fibre ingerate, să facem sport, să intrăm într-un program de screening, să limităm alcoolul și să menținem o greutate în limite normale”, a explicat medicul Alina Constantin.

„În această diagramă sunt prezentate incidențele și putem vedea că incidența în România este comparabilă cu incidența din Turcia și Polonia”, a spus Alina Constantin, făcând referire la următoarea imagine:

1. -imagine fara descriere- (alina_constantin_date_cancer_01024000.jpg)

„Screeningul este procesul de detecție a cancerului colorectal în faze timpurii sau a leziunilor pre-canceroase la pacienți asimptomatici, fără istoric de cancer. Trebuie să facem distincția între screening și examinări. Examinarea diagnostică se referă la investigația pacienților cu simptome”, a mai explicat medicul Alina Constantin.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii „Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare”, eveniment organizat de DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, StiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews.

Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare. Dezbatere DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel