Școli-pilot. Măsuri luate după rezultatul PISA

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Constituirea unor școli-pilot este propunerea anunțată de Monica Anisie, ministrul Educației, după rezultatele testelor PISA. 

Monica Anisie, ministrul Educației, susține că va propune ”activarea” unui articol din Legea Educației care prevede înființarea unor „școli-pilot", scrie Mediafax. Măsura ar urma să fie luată ca urmare a rezultatelor de la testele PISA. 

"Toate măsurile care ar trebui să fie luate pe un termen cât mai rapid trebuie să urmărească, pe de o parte, o anumită echitate în sistem, dar şi calitatea actului educaţional. Prin urmare, (...) ne vom concentra să revizuim urgent programele şcolare numai după ce vom constitui grupurile de lucru pentru stabilirea planurilor cadru. Acesta e cel mai urgent lucru pe care îl putem face la nivelul Ministerului Educaţiei", a spus Anisie.

„Totodată, voi propune şi activarea articolului 26 din Legea educaţiei naţionale, care prevede constituirea unor şcoli de aplicaţie, unor şcoli-pilot în care să vedem dacă funcţionează, să nu mai mergem aşa în orb, fără a avea în spate o cercetare profesionist realizată", a spus Anisie", a completat aceasta.

Reformă în educație

DIn anul universitar 2020-2021 ar putea fi introdus și masterul didactic, a mai anunțat Monica Anisie.

"Din anul universitar 2020 - 2021 vom realiza sau vom introduce ceea ce trebuia făcut demult, din 2011, (...) masteratul didactic. Vom pilota în cinci universităţi din România şi nu în ultimul rând, dacă vorbeam despre formarea aceasta a profesorilor, în cadrul grupului de lucru (constituit după rezultatele testelor PISA, n.r.). Săptămâna trecută s-a propus chiar înfiinţarea unor şcoli de profesori. E o idee care a venit din partea grupului de cercetători prezenţi la acea întâlnire şi este de luat în calcul, pentru că fragmentarea aceasta pe diferite discipline poate nu este bună, poate am realiza în felul acesta o pilotare şi pe o scoală de profesori, aşa cum au numit-o colegii cercetători prezenţi la întâlnirea de săptămâna trecută", a precizat Anisie.

Importanța formării profesionale a dascălilor

"În cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării se află în plină desfăşurare proiectul 'CRED' în care sunt formaţi profesorii şi sper ca acest proiect să-şi atingă obiectivele, pentru că o formare doar de dragul formării nu cred că mai este în anul acesta viabilă, dacă nu ne ancorăm în realitatea societăţii, nu realizăm pentru profesori o formare care să ducă la un act educaţional de calitate şi ancorat în realitate", a declarat ministrul.

Programe diferite pentru copii

Întrebată ce măsuri vor fi luate pentru a evita ca elevii claselor a VI-a și a VII-a din prezent să repete episodul rezultatelor slabe de la testările PISA din acest an, ministrul a spus că dat fiind faptul că aceste generații învață după alte programe, se așteaptă ca rezultatele să fie unele mai bune.

„Programele scolare pe care le-au urmat acesti elevi sperăm să fie unele care să le permită sa aiba niste rezultate mai bune decat au avut cei care au dat în 2018. Acesti elevi sunt cei care au învățat după programele elaborate în 2016", a conchis ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel