Scoția independentă: Unioniștii câștigă teren cu o săptămână înaintea votului

Ultimul sondaj publicat în Marea Britanie arată că susținătorii integrității Regatului Unit au recăptat avantajul în fața separatiștilor, cu o săptămână înainte de referendumul decisiv.

Sondajul YouGov realizat la comanda ziarelor The Times și Sun spune că 52% dintre scoțieni se opun ruperii de Marea Britanie, în timp ce 48% dintre cei intervievați vor pune ștampila pe "da".

Ultimul sondaj al YouGov arăta o susținere de 51% pentru independență. Cercetarea sociologică a panicat principalele partide din Insulă - "echipa Westminster", cum îi numea premierul scoțian Alex Salmond pe șeful liberalilor, cel al conservatorilor și cel al laburiștilor - care au intensificat campania de promovare a unui vot împotriva independenței. De altfel, David Cameron, Ed Miliband și Nick Clegg s-au deplasat în Scoția la începutul acestei săptămâni.

"Campania 'nu' a revenit la conducere. Este prima oară de la începutul lunii august când 'nu' câștigă teren", spune președintele YouGov, Peter Kellner.

A început efectul de domino al referendumului din Marea Britanie

Sondajul YouGov de săptămâna trecută a fost singurul din acest an care i-a plasat în frunte pe separatiști. Cercetarea sociologică, cu o marjă de eroare de plus-minus 2-3%, spunea că separatiștii au 2 procente în fața unioniștilor.

Un vot în favoarea independenței la referendumul din 18 august ar avea implicații care se întind de la zona economică, la cea politică, geopolitică și culturală. Partidul Naționalist Scoțian vrea ca Scoția să păstreze lira și pe Regina Elisabeta, dar este încă neclar ce se va întâmpla cu cota Scoției la datoria Marii Britanii. Totodată, PNS vrea ca Scoția să rămână în NATO, dar propune demilitarizarea, care vizează în principal înlăturarea flotei de submarine cu focoase nucleare Trident de la baza din Faslane.

Unirea Angliei cu Țara Galilor și Scoția s-a produs în 1707.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel