Scoția, independentă. Aderarea la euro, imposibilă fără voia Angliei

Fostul comisar european pentru Afaceri Economice și Financiare, Olli Rehn, spune că Scoția independentă nu va putea să intre în Uniunea Europeană dacă va folosi lira fără o înțelegere monetară formală sau propria bancă centrală.

Într-o scrisoare trimisă secretarului trezoreriei Marii Britanii, Danny Alexander, fostul comisar a arătat că o bancă centrală este o cerință esențială pentru aderarea la Uniunea Europeană, conform The Guardian.

Rehn, în prezent europarlamentar, spune că planul premierului Scoției de a folosi lira fără permisiunea formală a Londrei - o politică numită și "sterlingizare" - "pur și simplu nu ar fi posibilă".

Lira a atins recent cea mai scăzută valoare din ultimele cinci luni în fața dolarului, după ce un sondaj a arătat că, în premieră, secesioniștii mai au nevoie de doar trei procente pentru a ieși câștigători ai referendumului pentru independență.

Scoția, independență. Război între patroni, la referendum

Susținerea pentru o Scoție independentă este de 47%, cu două săptămâni înainte de plebiscit.

Olli Rehn susține că orice discuții privind o eventuală aderare presupune ca aplicantul să se supună Uniunii Economice și Monetare (EMU), lucru care implică "voința și capacitatea" de a îndeplini testele impuse de aderarea la euro - o politică pe care Salmond a respins-o în repetate rânduri.

Activiștii anti-secesiune spun că ultimul sondaj de opinie, realizat de YouGov, arată o schimbare în favoarea unei Scoții Independente, dar că "lupta" se va duce până în ziua referendumului.

Alex Salmond afirmă că a fost mereu sigur de victoria  celor care vor ruperea Regatului Unit. "Sondajele sunt încurajatoare, dar sunt mai încurajat de reacția străzii", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel