Urmărește emisiunea live


Schulz se agață de șefia PE. Solicitare-surpriză la Berlin

Germanul Martin Schulz vizează un post de comisar european după ce a pierdut alegerile din 25 mai, dar se lovește de blocada formațiunii condusă de Angela Merkel, Uniunea Creștin Democrată (CDU). În lumina opoziției interne, partidul lui Schulz este dispus ca următorul comisar european al Germaniei să provină din rândurile CDU, dar Martin Schulz să primească un nou mandat de președinte al Parlamentului European.

Președintele Partidului Social Democrat (SPD) din Germania, Sigmar Gabriel, spune că formațiunea pe care o conduce nu mai revendică un post de comisar european, dar condiționează cedarea poziției în fața CDU de consevarea lui Schulz la șefia Legislativului European.

"SPD va accepta un comisar din partea Uniunii, dacă Martin Schulz va fi ales președinte al Comisei Europene", a declarat Sigmar Gabriel pentru Der Spiegel. "Trebuie să răspundem provocărilor din Europa printr-o axă puternică Juncker - Schulz".

Pirueta social-democraților este surprinzătoare, dar analiștii o interpretează drept temerea lui Schulz de a rămâne fără nicio funcție. În urmă cu doar două zile, SPD invoca necesitatea unui tandem Juncker - Schulz, configurație a puterii în care germanul să ocupe funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene, adică să fie, implicit, și comisar din partea Germaniei.

Schulz vrea tandem cu Juncker la șefia UE

Reprezentantul Germaniei în fostul Executiv era Gunther Oettinger, comisarul european pentru Energie.

Sigmar Gabriel a subliniat că social-democrații vor gira un comisar german din partidul lui Merkel doar dacă Schulz va fi ales președinte al Parlamentului European, înainte de numirea luxemburghezului Jean-Claude Juncker la președinția CE.

"Numirea lui Juncker la Comisia Europeană și alegerea lui Schulz ar trebui să fie conectate", a punctat liderul SPD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel