Schimbări Polonia. Cine a preluat Senatul polonez

Polonia
Polonia

Opoziţia poloneză a reuşit marţi să obţină postul de preşedinte al Senatului, după un vot considerat un test pentru capacitatea sa de a păstra controlul asupra acestei camere legislative în care deţine o majoritate strânsă după alegerile de pe 13 octombrie, transmit Reuters şi dpa.

Tomasz Grodzki, un chirurg în vârstă de 61 de ani, membru al partidului de centru Platforma Civică (PO), a fost ales preşedinte ale Senatului, cu 51 de voturi ale opoziţiei şi independenţilor, în timp ce candidatul partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Stanislaw Karczewski, a întrunit 48 de voturi, înregistrându-se şi o abţinere.



PIS amână legile justiției




'Aceasta este o victorie a democraţiei', a declarat Grodzki după alegerea sa. 'Oamenii aşteaptă schimbarea şi noi o vom asigura. Porţile Senatului vor fi deschise onestităţii, normalităţii, respectării Constituţiei, regulamentelor Senatului şi altor acte legislative importante. Ele vor fi, în schimb, închise ipocriziei şi minciunii', a mai spus el, citat de AFP.

Pierderea Senatului a fost o lovitură pentru PiS, întrucât aceasta i-ar putea întârzia unele din ambiţiile legislative, inclusiv modificări suplimentare ale sistemului de justiţie, care au îngrijorat Uniunea Europeană. După alegeri, presa a relatat că PiS a încercat să-i convingă pe unii senatori din opoziţie să treacă de partea sa pentru a-şi asigura o majoritate de lucru.



PIS obligată la dezbatere cu opoziția



Senatul polonez poate propune proiecte de legi şi introduce amendamente la legi aprobate de Seim, camera inferioară. Acesta poate însă să respingă amendamentele cu o majoritate absolută. PiS deţine în Seim numărul necesar de deputaţi pentru a respinge orice amendamente propuse de Senat, dar nu va mai putea trece legi prin parlament în doar câteva ore, aşa cum s-a întâmplat în precedentul mandat al guvernului conservator, conform AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel