Schimbarea la Față, 6 august, ce se întâmplă dacă te uiți spre CER. Să NU-ți speli părul în această zi

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Schimbarea la Față a Domnului, obiceiuri, tradiții și superstiții. De ce e bine să priveşti cerul și ce se înseamnă dacă vezi berze.

Ce nu trebuie să faci în această zi de sărbătoare

Pe 6 august 2021, creștinii sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului, una dintre cele mai mari sărbători religioase. De această zi specială sunt legate multe obiceiuri și tradiții românești.

Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului este numită în popor şi Obrejenia, denumire ce provine din cuvântul slavon Obrejenie, şi semnifică o schimbare, o transformare. Totodată, sărbătoarea mai are şi denumirea de Pobrejenia sau Probojeni, cuvânt tot de provenienţă slavonă ce are sensul de a certa pe cineva.

În limba greacă, denumirea sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului este Metamorphosis, cu înţelesul de Transfigurare. Doar Sfântul Antim Ivireanul este singurul care atribuie acestei sărbători o denumire deosebit de  sugestivă: Dumnezeiasca Înfrumuseţare a lui Hristos.

Schimbarea la Față a Domnului, obiceiuri, tradiții și superstiții

Schimbarea la Față a Domnului este privită și ca începutul toamnei, această zi fiind socotită zi de hotar pentru vară. Din această zi vremea începe să se schimbe și să se răcească.

În satele românești încă se mai păstrează viu spiritul acestei sărbători, de care sunt legate o serie întreagă de obiceiuri, datini, tradiții și superstiții.

- Cei care nu țin această sărbătoare vor fi uscați și gălbejiți ca florile care de acum încep să se veștejească.

- Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi și ploșnițe.

- Femeile însărcinate, dacă vor ține această zi, vor avea o naștere ușoară, iar copiii ce îi vor naște vor fi sănătoși.

- Fetele nu-i bine să se spele în această zi pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește iarba.

- Despre oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului.

- În această zi nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de către cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare a Schimbării la Față a Domnului.

- Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă, sigur va fi vindecat.

De ce nu e bine să călătorești mâine și ce se întâmplă dacă te uiți la berze

Potrivit tradițiilor, din 6 august, toamna începe să-și intre treptat, treptat în drepturi. De acum înainte, iarba nu mai crește, păsările se pregătesc să plece spre țările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ. Frunzele copacilor încep să ruginească. Dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este însorită și plăcută, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată. În schimb, dacă plouă toamna va fi una mohorâtă, potrivit ziarulunirea.ro

- Este bine ca până la această dată țăranii să termine de cosit și de adunat fânul.

- De acum încolo iarba și florile doar îmbătrânesc, diminuând calitatea furajului.

- Acum se culeg și ultimele plante de leac.

- În această zi se poate începe și gustatul boabelor de struguri.

- O veche superstiție spune că nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte, că apele se răcesc, iar cerbii vin să le spurce și crește riscul îmbolnăvirilor. 

- Tradiţia populară aminteşte că este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă. În acest caz, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.

- Cine are o suferinţă trupească sau sufletească este bine să urmărească zborul berzelor; aşa cum pleacă berzele, tot aşa va pleca şi suferinţa sa.

- Rândunelele se pregătesc de plecare, odată cu berzele, care le ajută să traverseze oceanul în siguranţă, purtându-le în spate.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy