Schimbarea la Față 6 august 2018: tradiții și obiceiuri

Schimbarea la Fata 6 august 2018: traditii si obiceiuri
Schimbarea la Fata 6 august 2018: traditii si obiceiuri

Schimbarea la Față 6 august 2018: tradiții și obiceiuri. Schimbarea la Faţă, praznic împărătesc cu dată fixă, este marcată în calendarul creştin ortodox la 6 august, în timpul Postului Adormirii Maici Domnului.

Schimbarea la Față 6 august 2018: tradiții și obiceiuri. Înainte de pătimirile Sale din Ierusalim, Mântuitorul Hristos a făcut cunoscut ucenicilor săi ce urma să se întâmple, iar ucenicii au început a se întrista. Pentru aceasta, Mântuitorul a vrut să îi întărească, pentru că frica lor era mare. Moartea, sărăcia, dispreţul şi miile de rele sunt lucruri care umplu de groază pe oameni. Apostolii se temeau atunci de toate acestea mai mult decât iudeii de Marea Roşie, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.

Schimbarea la Față 6 august 2018: tradiții și obiceiuri. Erau pe muntele Taborului alături de Hristos, Petru, Iacob şi Ioan. Şi Hristos pe când se ruga S-a schimbat la faţă, strălucind cu slava dumnezeirii Sale: "Şi s-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina" (Matei 17, 2).

Schimbarea la Față 6 august 2018: tradiții și obiceiuri. "Bine este nouă să fim aici" (Matei 17, 4), a spus atunci Sfântul Apostol Petru, căci aflase că Domnul va merge în Ierusalim şi va pătimi acolo şi se temea şi tremura pentru Dânsul. Atunci vorbea fără să ştie ce spune, cutremurat şi înspăimântat de această dată de ceea ce vedea, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.

Schimbarea la Față 6 august 2018: tradiții și obiceiuri. Chiar dacă Tatăl a descoperit lui Petru că Hristos este Fiul lui Dumnezeu, el însă nu a ţinut minte această descoperire şi s-a buimăcit de groază la vederea acelei lumini peste măsură, încât ochii celor trei ucenici nu mai vedeau bine, însă nu era noaptea, ci ziua, şi numai strălucirea razelor le îngreuia ochii.

VEZI ȘI: Schimbarea la Față 6 august: Ce nu trebuie să faci în această zi


Schimbarea la Față 6 august 2018: tradiții și obiceiuri. Dar Sfântul Apostol Petru îl iubea pe Hristos, iar muntele şi locul în care stăteau i se părea că oferă siguranţă, încă şi mai sigur i se părea lui ca Domnul să nu meargă în Ierusalim, ci să rămână acolo pentru totdeauna. Pentru aceasta a vorbit el aşa, arată Sfântul Ioan Gură de Aur.

Schimbarea la Față 6 august 2018: tradiții și obiceiuri. În urma cuvântului lui Petru, un nor i-a umbrit şi s-a auzit un glas: "Acesta este Fiul Meu cel ales, de acesta să ascultaţi" (Luca 9, 35). Adică spune Sfântul Ioan Gură de Aur i s-a dat răspuns Sfântului Apostol Petru: "Dacă El voieşte să moară pe cruce, nu te împotrivi".

Schimbarea la Față 6 august 2018: tradiții și obiceiuri. Iar Hristos S-a apropiat de ei şi le-a zis: "Sculaţi-vă şi nu vă temeţi!" (Matei 17, 7), poruncindu-le să nu spună nimănui despre această întâmplare până la Învierea Sa din morţi.

Schimbarea la Față 6 august 2018: tradiții și obiceiuri. Tot spre a-i întări, Mântuitorul Hristos a poruncit să se arate atunci pe Muntele Taborului şi cei mai străluciţi bărbaţi ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie.

Schimbarea la Față 6 august 2018: tradiții și obiceiuri. Desigur, spune marele părinte al Bisericii, cei trei Apostoli care au văzut pe Domnul strălucind pe munte au fost fericiţi, dar şi cei din urmă care se vor apropia de Hristos vor fi şi mai fericiţi, pentru că la sfârşitul veacurilor, El va veni întru deplina strălucire a Tatălui, şi înconjurat nu numai de Moise şi Ilie, ci şi de nenumărata oştire a îngerilor, a arhanghelilor şi a heruvimilor.

Schimbarea la Față 6 august 2018: tradiții și obiceiuri

Potrivit tradiţiei, în această zi se împart săracilor pachete cu fructe şi cu bucate de post, în memoria rudelor decedate. În tradiţia populară, boabele desprinse din ciorchini poartă numele de „Coliva de struguri"şi aceste ofrande se dăruiesc în memoria rudelor plecate în eternitate. Este bine să ducem astfele de ofrande la biserică; din moşi- strămoşi, împlinirea acestei datini atrage sporul şi sănătatea în familia care înplineşte datina.

Schimbarea la Faţă a Domnului. Cine are o suferinţă trupească sau sufletească este bine să urmărească zborul berzelor; aşa cum pleacă berzele, tot aşa va pleca şi suferinţa sa.

Schimbarea la Faţă a Domnului. În popor există convingerea că Schimbarea la Faţă este o zi de hotar între vară şi toamnă. De asemenea, pentru munca la câmp, este ultima zi când se mai coseşte fânul.

Schimbarea la Faţă a Domnului. De asemenea, aceasta ultima zi când se culeg plantele de leac, plante care vor avea puteri vindecătoare.

Schimbarea la Faţă a Domnului. Potrivit tradiţiei, în ziua praznicului Schimbarea la Faţă, viitoarele mame este bine să se roage şi să respecte sărbătoarea: să nu spele rufe şi să nu se certe cu nimeni, pentru a avea o naştere uşoară.

Schimbarea la Faţă a Domnului. Dacă vremea este însorită şi plăcută, vom avea o toamnă îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, ne întâmpină o toamnă mohorâtă şi iarna va fi aspră, cu multă zăpadă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel