Schimbare sistem de vot Republica Moldova. Igor Dodon face presiuni

Igor Dodon
Igor Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că va insista pe trecerea la sistemul electoral mixt, indiferent de recomandările Comisiei de la Veneția, informează joi Radio Chișinău.

Șeful statului moldovean a comunicat presei că a primit proiectul avizului Comisiei de la Veneția și a menționat că unele recomandări vor putea fi luate în calcul, dar se va insista pe votarea proiectului inițiat de Partidul Socialiștilor la propunerea sa.

Totodată, Igor Dodon a subliniat că 'nimeni din exterior nu poate să ne indice nouă, unui stat suveran, ce să facem'.

Și președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a declarat anterior că nu este de acord cu toate concluziile experților Comisiei de la Veneția și că vor fi acceptate doar unele argumente tehnice, nu și cele care ar fi o interferență în dreptul țării la o alegere suverană.

Agenția de știri Reuters cita zilele trecute un document al Comisiei de la Veneția în care este criticat proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt, invocându-se riscul ca deputații, aleși în circumscripții uninominale, să fie influențați de interese de afaceri, iar Comisia Electorală Centrală să fie subiect al interferenței politice în timpul implementării reformei.

Comisia de la Veneția se va întruni în data de 16 iunie pentru a aproba avizul asupra proiectului PD-PSRM privind trecerea la sistemul electoral mixt.

Reprezentanții Partidului Democrat, aflat la putere în Republica Moldova, au propus anterior modificarea Codului Electoral și trecerea la sistemul de vot uninominal.

Președintele Igor Dodon a afirmat că este necesar să se treacă la sistemul electoral mixt care presupune alegerea pe liste de partid a jumătate din numărul deputaților, iar cealaltă jumătate să fie aleasă pe circumscripții electorale uninominale.

Parlamentul a aprobat într-o primă lectură comasarea celor două proiecte de lege elaborate de democrați și socialiști cu privire la amendarea Codului Electoral al Republicii Moldova, care i-ar avantaja pe democrați și socialiști la alegerile parlamentare de anul viitor, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel