Schimbare majoră în Educație pentru clasele XI și XII

DCNews Team / 09 aug 2016 / 12:15 Salveaza PDF Comentarii

  

O comisie specială condusă de secretarul de stat Gabriel Liviu Ispas, de la Ministerul Educației, a reușit să finalizeze negocierile cu editorii de carte școlară. În premieră după 1990, manualele pentru clasele XI și XII vor fi achiziționate de Minister și oferite gratuit elevilor.

Din 2013, fusese introdus un voucher pentru finanțarea manualelor, în valoare de 50 de lei, dar librarii vindeau manualele la prețuri mari, astfel încât familiile elevilor erau supuse unui efort financiar important.

Negocierile cu editorii de carte școlară au fost finalizate vineri, iar condițiile în care s-aîncheiat acordul au fost aprobate la începutul săptămânii de ministrul Educației, prof. dr. Mircea Dumitru.

Peste 3,3 milioane de cărți au fost adjudecate, în valoare totală de 30 milioane de lei, ajungându-se la un acord cu aproape toți editorii de carte școlară. În acest an, ministerul a acceptat ca manualele cu maxim două culori să fie publicate pe hârtie volumetrică (de carte), spre deosebire de anii trecuți, când se publicau pe hârtie de revistă (offset), ceea ce creștea costurile și favoriza importatorii.

Comisia condusă de Gabriel Ispas a reușit să realizeze economii semnificative la buget,  cărțile ajungând la 40% din prețul cu care se vând în librării. Un manual de clasa a XI-a costă acum pe jumătate cât un manual de clasa a X-a, cumpărat anul trecut de Minister. Distribuția noilor manuale se va face prin inspectoratele școlare, către licee, astfel încât toți elevii vor găsi pe masă cărțile, la începutul școlii.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28