Schimbare de situație la Bolintineanu. Procurorul renunță la mandatele de aducere. Ponta: Nu suntem pe vremea comunismului

O sută de elevi de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală ar fi primit mandat de aducere la Poliția Capitalei și la sediul DNA, după ultima probă de bacalaureat.  Mai mulţi părinţi chiar s-au îmbrâncit cu oamenii legii, pe care îi acuză că nu au niciun mandat de aducere în baza căruia să acţioneze. Absolvenţii de liceu care apar pe listele poliţiştilor au fost legitimaţi şi selectaţi pentru a vor fi duşi la audieri, unde ar urma să ajungă şi mai mulţi părinţi. În urma acestor evenimente, procurorul de caz renunță la aducerea elevilor cu forța la anchetă, aceștia urmând a fi citați pentru săptămâna viitoare, ceea ce ridică multe semne de întrebare.

 Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, procurorii efectuează cercetări la liceu.

 "Verificările vizează ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă. În principiu, nu sunt vizate sălile de examen şi nu vor fi efectuate percheziţii asupra elevilor sau profesorilor. De asemenea, având în vedere faptul că probele examenului de bacalaureat s-au încheiat, în cursul acestei zile se va proceda la audierea unor persoane (în principal elevi) la sediul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, respectiv la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie", se arată în comunicatul Parchetului.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a început luni urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

După susţinerea probei la alegere din cadrul examenului de bacalaureat 2013, elevii aflaţi pe listele poliţiştilor au rămas în liceu pentru a aştepta să fie duşi la audieri. Părinţii acestora s-au strâns la poarta liceului, aşteptând să vadă ce se întâmplă. Aceştia susţin că autorităţile nu au prezentat niciun mandat în baza căruia se desfăşoară acţiunea de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, elevii duşi la audieri "nu au calitate de inculpaţi, nu sunt învinuiţi şi sunt audiaţi pentru a obţine informaţii" legate de tentativa de fraudare a examenului la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

 Procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi poliţişti au mers la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" pentru a ridica înscrisuri şi obiecte în ancheta privind frauda la bacalaureat; nu s-au mai făcut, însă, percheziţii asupra elevilor sau profesorilor.

Persoanele vinovate de fraudarea examenului de bacalaureat trebuie pedepsite, dar în acelaşi timp este important să fie evitate abuzurile, de genul celor comise de procurori în vara anului trecut, la referendum, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta.

El a arătat că verificarea cazurilor de fraudare nu trebuie transformată într-un spectacol.

"Înțeleg că nu există mandat de aducere, deci daco nu există mandat de aducere să facă bine să facă citație procurorul care are dosar. Nu am eu treabă de administrarea Justiției, am să vorbesc cu ministrul Justiției să discute cu Procurorul General pe calea ierarhică, dar repet, nu trăim în vremurile  lui Daniel Morar și ale comuniștilor să luăm oameni după stradă, mai puțin copii", a declarat premierul Victor Ponta, vineri, după ce a aflat de scandalul care este la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel