Schimb de focuri între palestinieni şi israelieni în Cisiordania

cisiordania
cisiordania

Doi membri ai forţelor de securitate palestiniene au fost răniţi uşor luni noaptea într-un schimb de focuri cu militari israelieni angajaţi într-o incursiune la Nablus, în Cisiordania ocupată, a declarat marţi un înalt responsabil palestinian.

Armata israeliană a comunicat că soldaţii trimişi să aresteze mai mulţi suspecţi de activităţi anti-israeliene s-au angajat într-un schimb de focuri cu indivizi înarmaţi. Militarii nu şi-au dat seama decât ulterior că cei în care au tras fac parte din forţele de securitate palestiniene. Niciun soldat israelian nu a fost rănit.

Guvernatorul oraşului, Ibrahim Ramadan, a acuzat Israelul de încălcarea acordurilor, într-o declaraţie făcută presei. la locul incidentului, în faţa sediului forţelor de securitate palestiniene, unde se vedeau mai multe geamuri sparte. "Ei (soldaţii israelieni) spun că s-a tras asupra lor şi ripostează deschizând focul asupra cartierului general!", a spus Ramadan. "Ce făcea armata israeliană în Nablus? Ce făcea în apropiere de cartierul general?" a întrebat el, susţinând că "nu a avut loc nicio coordonare", ceea ce este "inacceptabil".

Oraşul Nablus din nordul Cisiordaniei se găseşte, conform acordurilor de la Oslo, în zona A, administrată teoretic exclusiv de Autoritatea Palestiniană. AFP menţionează că forţele israeliene intervin totuşi frecvent în această zonă, de multe ori noaptea, pentru operaţiuni de securitate. Astfel de operaţiuni sunt în general coordonate cu forţele palestiniene, conform cooperării în materie de securitate prevăzute de acordurile din 1993, care ar fi trebuit să instaureze pacea între Israel şi palestinieni.

AFP menţionează că zona A reprezintă 17% din teritoriul Cisiordaniei; zona B, aflată sub control administrativ palestinian şi militar israelian - 23%; iar zona C, sub controlul integral al armatei israeliene - circa 60%. 

Vezi și: Ministrul german de externe susţine soluţia a două state în conflictul dintre Israel şi palestinieni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel